IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE се върна към печалба през 2014 г.

Германският производител на енергия планира свиване на разходите с още 2 млрд. евро до 2017 г.

16:44 | 10.03.15 г.
RWE се върна към печалба през 2014 г.

RWE AG започва нов кръг от съкращения на разходите, за да противодейства на свиването на възвращаемостта от своите въглищни електроцентрали през миналата година. Освен това германският производител на електроенергия предупреди за възможността от допълнителен спад в рентабилността на конвенционалните мощности през тази година, пише Financial Times.

Песимистичната прогноза на RWE подчертава дългогодишната борба на големите енергийни групи в Германия, изправени пред увеличаващата се продукция на слънчева и вятърна енергия, която е субсидирана от правителството. Властите се опитват да намалят емисиите на въглероден диоксид, което обаче доведе до пренасищане на пазара, комбинирано със слабото търсене на енергия в много от останалата част на Европа. В резултат цените на едро поеха надолу.

"Кризата в конвенционалното производство на електроенергия ще продължи да има значително въздействие върху приходите на RWE... Затова ние вероятно няма да успеем да запазим оперативния си резултат на нивото, отчетено през 2014 г.", заяви главният изпълнителен директор Петър Териум.

Вследствие на реорганизацията RWE съобщи във вторник, че е постигнала нетна печалба от 1,7 млрд. евро спрямо нетната загуба от 2,8 млрд. евро през 2013 г., когато дружеството отписа част от производствените си мощности на въглища.

Базираната в Есен група запази обаче дивидента си от 1 евро за акция след серия от съкращения в предишни години.

Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации обаче е спаднала с 10% до 7,13 млрд. евро въпреки намаляването на разходите. Меката зима в голяма част на Стария континент е допринесла за спад от 7,5% на приходите до 48,5 млрд. евро.

RWE съобщи също, че е получила тласък от благоприятните лихвени проценти през предишната година, тъй като бе принудена да изплаща компенсации по делата с руския гигант "Газпром".

Германската група очаква допълнително намаляване на приходите тази година, прогнозирайки спад на печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации от 14% до стойност в диапазона 6,1-6,4 млрд. евро.

Дружеството заяви, че ще намали разходите с още 500 млн. евро през следващите няколко месеца, като част от програма за ефективност, която стартира през 2012 г. От компанията заявиха, че вече имат за цел да свият разходите с 2 млрд. евро до 2017 г.

Прогнозите са, че нетният дълг през 2015 г. ще спадне по нивото от 31 млрд. евро вследствие на постъпленията от продажбата за 5,1 млрд. евро на петролното и газово находище Dea на LetterOne – инвестиционен фонд, воден от руския милиардер Михаил Фридман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още