IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch свали рейтинга на Гърция от В на ССС

Вчера страната е изпратила на кредиторите си дългоочаквания списък с реформи, с надеждата да получи нов транш от финансовата помощ

09:41 | 28.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch свали рейтинга на Гърция от В на ССС

Агенция Fitch свали рейтинга на Гърция от В до ССС. Fitch посочва затворения достъп на страната до капиталовите пазари и несигурността около датата на предоставяне на финансова помощ за страната.

Подобно на Moody’s и Standard & Poor’s Fitch също бе повишила рейгинга на Гърция след признаците за съживяване на икономиката след 6 години рецесия, но влоши прогнозата си след идването на власт на Сириза през януари с програма, насочена срещу икономиите, което обтегна отношенията на Гърция с кредиторите й – ЕС и МВФ.

Fitch намали прогнозата си за ръста на икономиката на Гърция до 0,5% през 2015 от 1,5% през януари, посочвайки ликвидната криза, пред която са изправени фирмите поради нарастващото закъснение на правителството в разплащанията си с доставчици.

Новият гръцки списък с реформи

Гърция е изпратила вчера на кредиторите си дългоочаквания списък с реформи с обещанието да осигури малък бюджетен дефицит през 2015 и надежда, че той ще деблокира нов транш финансова помощ, съобщиха правителствени  представители, цитирани от РОйтерс.

Кредиторите от ЕС и МВФ, неформално наричани Брюкселската група, трябваше да започнат да обсъждат вчера мерките, въпреки че според Атина проучването им ще започне едва днес.

Атина не посочи дали в списъка са включени по-широкообхватни програми от предишния списък със седем реформи в редица области - от данъчни измами до реформи в публичния сектор, който не впечатли кредиторите.

Новият списък включва мерки за увеличаване на държавните приходи с 3 млрд. евро през 2015, но без „допълнителни рецесионни мерки“ като намаляване на заплатите или пенсиите, съобщи неназован правителствен източник.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още