IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром продава дела си във VNG в съзвучие с плановете за изтегляне от Европа

Газовият гигант притежава 10,5% от капитала на германската газоразпределителна компания

17:56 | 06.04.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Газпром продава дела си във VNG в съзвучие с плановете за изтегляне от Европа

Руският газов гигант „Газпром“ ще продаде дела си в германската газоразпределителна компания VNG, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Действието е в изпълнение на новата стратегия за излизане от европейския газов пазар, уточнява медията.

„Газпром“ притежава дял от 10,5% от активите на германската компания. Източник на агенцията потвърждава за интерес към пакета от акции във VNG.

Според информацията една от компаниите е EWE, която през миналата есен купи пакет от 15,79% от капитала на VNG от Wintershall. Цената, която плати EWE през миналата година, е около 320 млн. евро. На тази база източниците на ТАСС очакват „Газпром“ да получи поне 200 млн. евро при продажбата на пакета.

Германската компания продава газ не само на вътрешния пазар, но и в Австрия, Италия, Чехия, Словакия и Полша. VNG реализира и проекти за добив на газ в Норвегия, като и притежава газови хранилища.

„Газпром“ влезе в VNG през 1991 година, купувайки 5% от акциите на компанията. Руският гигант разчиташе да развива многогодишно сътрудничество с компаниите от сектора във вече обединена Германия. В изпълнение на този план през 2009 година „Газпром“ увеличи дела си в компанията до 10,5 на сто.

През декември 2014 година обаче ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер коментира, че стратегията на компанията по отношение на европейските пазари се променя на фона на решението за прекратяване на „Южен поток“.

На този етап обаче „Газпром“ ще остане партньор с VNG в газохранилището „Катарина“, чиято стойност е 400 млн. евро, допълва още ТАСС, позовавайки се на своите източници. Агенцията допълва, че от „Газпром“ са отказали коментар за новината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 46 rate down comment 13
dakl
преди 9 години
Очевидно , че някой ще плати солидна цена за участието в геополитическите игри на отиващата си империя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още