IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавната подкрепа за 20 вятърни парка в Германия

Правителството планира да изкупува тока от централите на преференциални цени

11:51 | 17.04.15 г.
ЕК одобри държавната подкрепа за 20 вятърни парка в Германия

Европейската комисия подкрепи плановете на Германия да окаже подкрепа за изграждането на 20 крайбрежни енергийни вятърни парка в страната. По-голямата част от съоръженията ще бъдат изградени в Северно море, а три – в Балтийско море, става ясно от съобщението на Комисията.

Заключенията на Брюксел са, че парковете ще подкрепят изпълнението на европейските планове в областта на енергетиката и опазването на околната среда. Отпускането на помощ от правителството пък няма да наруши конкуренцията на единния европейски пазар. Затова и Брюксел допуска тази по същество държавна помощ за сектора. 

През октомври 2014 година германското правителство обяви плановете си да подкрепи изграждането на няколко крайбрежни енергийни вятърни парка. Тя се изразява в плащането на преференциални цени за произведената електроенергия, припомня ЕК.

Общата мощност на новите проекти е около 7 гигавата, общата инвестиция в тях е 29,3 млрд. евро. Всички паркове ще започнат да произвеждат електричество най-рано в края на 2019 година.

Очакванията са парковете да произвеждат 28 тераватчаса електроенергия годишно, което е около 13% от германските планове за производство на зелена енергия до 2020 година.

Припомняме, че през миналото лято българският енергиен регулатор изпрати запитване до Европейската комисия дали договорите с ВЕИ-централите, които предвиждат преференциални цени за произведената енергия не представлява държавна помощ. На този етап все още няма отговор от Брюксел по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още