IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще внесе 8 млрд. евро във фонда за инвестиции на ЕС

Още преди одобрението си фондът за стратегически инвестиции вече набра над 33 млрд. евро

13:27 | 21.04.15 г.
Полша ще внесе 8 млрд. евро във фонда за инвестиции на ЕС

Полша ще допринесе с 8 млрд. евро за проектите, които ще получат финансиране по Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който е ключов за Плана „Юнкер“. За това съобщават от Европейската комисия днес.

Досега във Фонда, който все още не е получил одобрението на европейските институции, средства са внесли пет държави – Германия, Франция, Италия, Испания и Люксембург. С лептата на Полша сумата набъбва до 33,5 млрд. евро.

Очакванията на Комисията са, че до юни Фондът ще получи всички необходими одобрения и така още през лятото някои проекти на малки и средни предприятия, както и някои инфраструктурни проекти ще получат финансиране по програмата.

Въпреки доброто начало и бързо набраните 33,5 млрд. евро Планът за възраждането на европейската икономика на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер предвижда да бъдат разпределени 315 млрд. евро до края на мандата на комисията.

Средствата, натрупани до този момент във фонда, идват от националните банки за развитие на шест държави от общността. Франция, Италия и Германия са отпуснали по 8 млрд. евро, Испания – 1,5 млрд. евро, а Люксембург – 80 млн. евро.

Тези средства ще бъдат ползвани основно за стимулиране на частните инвестиции и публично-частните партньорства в икономиката на отделните държави от ЕС. От Комисията допълват, че икономическата криза сви сериозно инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още