IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за инвестиции в ЕС набра 25,5 млрд. евро още преди създаването си

Фондът е ключов елемент за реализацията на Плана "Юнкер", който цели икономическото възраждане на Европа

17:12 | 07.04.15 г.
Фондът за инвестиции в ЕС набра 25,5 млрд. евро още преди създаването си

Още преди да бъде приет официалният регламент за създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) – ключов елемент от Плана „Юнкер“, в него вече са набрани малко над 25,5 млрд. евро. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия.

До този момент пет държави са заявили своето желание да допринесат финансово за реализацията на плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възраждане на Европа. Това са Германия, Франция и Италия, които съобщиха, че чрез своите насърчителни банки отпускат по 8 млрд. евро. 1,5 млрд. евро внася Испания, а Люксембург ще участва с 80 млн. евро.

От ЕК припомнят, че на 10 март финансовите министри на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия за регламент за създаването на фонда. Очакванията са нормата да бъде гласувана в Европейския парламент на 20 април. След това ще започнат междуинституционалните преговори в ЕС и прогнозите са до юни регламентът да бъде окончателно одобрен.

Въпреки доброто начало фондът има да набира още доста средства, с които по план да бъдат финансирани проекти на малки и средни предприятия, за иновации и инфраструктура. Според предварителните заявки Планът „Юнкер“ ще разпредели общо 315 млрд. евро.

Икономическата криза намали сериозно инвестициите в цяла Европа, добавят още от ЕК. По тази причина и новият състав на Комисията предложи колективни и координирани мерки на ниво ЕС, които да спрат тенденцията в посока надолу и да върнат Европа на пътя на икономическия растеж.

„Няма еднозначен, прост отговор, няма копче за растеж, което да бъде натиснато“, коментират от Брюксел и допълват, че програмата на Комисията „Юнкер“ се гради на три стълба – структурна реформа, която да изведе общността към нов ръст, фискална отговорност, която да възстанови стабилността на публичните финанси и финансовата стабилност, и инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още