IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционният план "Юнкер" получи одобрението на финансовите министри от ЕС

Планът е отговорът, от който се нуждаем, за да се справим с липсата на инвестиции, заяви еврокомисарят Пиер Московиси

16:06 | 10.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия&nbsp;Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от ЕС се споразумяха днес по подробностите на инвестиционния план на стойност 315 млрд. евро, известен още като плана "Юнкер", който трябва да съживи европейската икономика без да се трупат дългове. Целта е първите проекти да започнат до края на годината. Сега евродепутатите трябва да одобрят фонда, съобщава AFP.

“Планът е отговорът, от който се нуждаем, за да се справим с основния недостатък на европейската икономика: липсата на инвестиции", заяви еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Той добави, че инвестициите са спаднали с 15%-20% след 2008 г.

"Това е много добър ден наистина, съветът на министрите току-що реши да приеме предложението“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен на пресконференция в Брюксел. „Ясно е, че сега всички страни-членки споделят същата визия като Комисията, че имаме нужда от инвестиции в Европа“.

Четиригодишният план е отговор на призива на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепа на по-рискови проекти като летища и железопътни линии, както и за преодоляване на спада на инвестициите след финансовата криза, отбелязва агенция Ройтерс.

Създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) е деликатен въпрос, тъй като европейските правителства се боят, че проектите им няма да бъдат избрани от списъка с почти 2000 проекта на стойност 1,3 трлн. евро, представени от страните.

Някои евродепутати се опасяват от привилегировано отношение към западноевропейските страни спрямо по-бедните членки от Източна Европа. Друг проблем е, че ЕК искаше страните да внесат средства във фонда, настоявайки, че тези пари няма да бъдат включени при изчисляването на държавните дългове и дефицити.

Идеята се провали, тъй като страните нямаха гаранции, че проектите им ще бъдат избрани. Държави като Франция, Испания и Германия посочиха, че ще подпомогнат финансирането на проекти в техните страни чрез националните банки за развитие. Берлин и Париж обещаха по 8 млрд. евро, а Испания – 1,5 млрд., отбелязва ДПА.

Във вторник Италия обеща да внесе 8 млрд. евро за италианските проекти чрез националната си банка за развитие, допълва Ройтерс.

Има съмнения и дали планът ще привлече достатъчно частни средства. Целта на Юнкер е да се привлекат 315 млрд. евро от предимно частни нови инвестиции, като се осигурят 21 млрд. евро капитал и гаранции от бюджета на ЕС и Европейската инвестиционна банка.

Планът ще продължи 4 години, но ще бъде преразгледан след три години, за да се види дали работи. Управителен съвет, съставен от ЕК и Европейската инвестиционна банка, ще следи работата на фонда, а 8-членна инвестиционна комисия ще избира проектите.

Списъкът, предоставен през декември, който не е окончателен, включва планове за обновяване на жилища в Холандия, ново пристанище в Ирландия и високоскоростна железопътна връзка между Естония, Латвия, Литва и Полша на стойност 4,5 млрд. евро.

Други идеи са станции за зареждане за автомобили с водородни горивни клетки в Германия, разширяване на мрежите за широколентов интернет в Испания и повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради във Франция.

След одобрението на министрите планът Юнкер сега отива в Европейския парламент. Там се очаква да бъде одобрен бързо за началото на проекта през юни или юли, заяви Катайнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
Vesko94
преди 9 години
Трябва да си доста наивен, за да смяташ, че ходове като този ще вдигнат европейската икономика накрак. А и все още няма пари по програма. Няма и да има. Опит да се задържи все още някакво доверие в европейските институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още