IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ избра първите четири проекта по плана Юнкер

Отпускат се пари за летище в Хърватия, здравни центрове в Ирландия, испанска научна здравна инициатива и промишлени иновации в Италия

22:45 | 22.04.15 г.
ЕИБ избра първите четири проекта по плана Юнкер

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи днес, че е определила първите проекти, които ще бъдат финансирани по инвестиционния план за 315 милиарда евро (т. нар. план Юнкер), целящ да увеличи растежа и заетостта в ЕС, предадоха ДПА и БТА.

Според плана ЕС предоставя 21 милиарда евро като гаранции за частни инвестиции в инфраструктурни проекти, които преди това са били преценявани като твърде рискови. Целта да се даде тласък на затруднената европейска икономика.

ЕИБ обяви финансиране в размер до 300 милиона евро за четири проекта: разширяване на летище в Хърватия; изграждане на 14 центъра за здравни грижи в Ирландия; испанска научно-изследователска инициатива в здравната сфера; и работа в областта на промишлените иновации в Италия.

"Стимулирането на нови инвестиции в тези и още много проекти е жизнено важно за засилване на конкурентоспособността на Европа", коментира в изявление директорът на ЕИБ Вернер Хойер.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен приветства "фантастичната новина". Инвестиционният план, който трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, е ключов проект на ЕК, предложен след смяната на ръководството през ноември, припомня ДПА.

Вчера Комисията съобщи, че Полша ще участва в инвестиционния план на председателя Жан-Клод Юнкер с 8 милиарда евро - колкото Франция, Германия и Италия.

Полша е шестата страна членка на ЕС, която се включва в инвестиционния план, след Германия, Испания (1,5 милиарда евро), Франция, Италия и Люксембург (80 милиона евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още