IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas ще трябва да плати рекордната глоба от 9 млрд. долара

Глобата е за нарушаване на американските санкции чрез обработка на транзакции за Судан, Иран и Куба

21:14 | 01.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP Paribas ще трябва да плати рекордната глоба от 9 млрд. долара

На френската банка BNP Paribas SA бе наредено да заплати рекордните 8,97 милиарда щатски долара глоба за уреждане на наказателно дело заради нарушаване на американските санкции чрез обработка на транзакции, включващи Судан, Иран и Куба, съобщава Bloomberg. 

Според прокурорите в САЩ BNP е помогнала за обработката на транзакции за 6,4 милиарда щатски към Судан, над 686 млн. долара към Иран и 1,747 млрд. долара към Куба.

"BNP Paribas е изиграла първостепенна роля в тази конспирация, като високопоставени длъжностни лица в банката са използвали сложни и усъвършенствани техники", заяви помощник-прокурорът Андрю Голдщайн през юли в съда. "Висши служители на банката са знаели за незаконни сделки и са им позволили да продължават"

Банката вече плати милиарди долари на прокуратурата в Манхатън, на Федералния резерв на САЩ и на Нюйоркския департамент за финансови услуги като част от свързани граждански и наказателни дела. Тези плащания ще се приспаднат от федералната глоба на BNP, казаха прокурори.

Последиците от разследването достигнаха най-високите нива на френското и американското правителства. Опитите на френски официални лица, включително президентът Франсоа Оланд, не бяха достатъчни, за да убедят САЩ да приемат по-снизходителен подход към базираната в Париж банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още