IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалбата на BNP Paribas пропадна с 97%

Френската банка бе засегната от играта на санкции между Русия и Запада и похарчените средства за уреждане на съдебни спорове

10:15 | 05.02.15 г.
Годишната печалбата на BNP Paribas пропадна с 97%

Френската банка BNP Paribas отчете рязък спад от 96,7 на сто на годишната нетна печалба в четвъртък основно поради играта на санкции между Русия и Запада и похарчените средства за уреждане на съдебни спорове.

Нетната печалба на компанията за 2014 г. се понижи до 157 млн. евро при малко над 308 млн. евро година по-рано, съобщава CNBC. Aнкетираните от Ройтерс анализатори прогнозираха чиста печалба в размер на 531 млн. евро.

От BNP посочиха, че резултатите са били засегнати от еднократни ефекти в размер на 7,4 млрд. евро, включително 6 млрд. евро за съдебни спорове в САЩ. Въпреки това обаче Ларс Маченил, главен финансов директор на BNP, отбеляза, че банката разполага с "двигател на растежа".

"Ако се вгледате в нашите вътрешни пазари като цяло, има известно негативно влияние, но разбира се, то се компенсира от свитите разходи", изтъкна той. "Нашият бизнес с банкирането на дребно се справи много добре тази година", добави Маченил.

През юли 2014 г. BNP се призна за виновна в нарушение на санкциите на САЩ спрямо Судан, Куба и Иран и се съгласи да заплати почти 9 млрд. долара по споразумението с американските власти.

Прокурорите обвиниха банката за финансови операции на стойност милиарди долари в страни, които САЩ изключват от списъка с търговските си партньори поради нарушаването на правата на човека, подкрепата за терористични организации и други опасения, свързани с националната сигурност.

Гледайки напред, Маченил заяви, че банката ще се сблъсква и с други предизвикателства.

"Въпреки всичко ако се вгледате в това, с което разполагаме за 2015 г., можете да видите някои насрещни ветрове – ниските лихвени проценти, слабият растеж на БВП и други", допълни още Ларс Маченил.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още