IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на BNP Paribas е одобрил извънсъдебно споразумение със САЩ

Плащането на 8,9 млрд. долара ще спести публичен процес, но означава сериозен финансов удар и загуба на престиж

11:10 | 30.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бордът на BNP Paribas е одобрил извънсъдебно споразумение със САЩ

Френската банка BNP Paribas е одобрила през уикенда изплащането на глоба в размер на 8,9 млрд. долара (около 6,5 млрд. евро) на американските власти. Очаква се решението да бъде официално оповестено в понеделник след приключване на борсовата сесия в САЩ, съобщава новинарската агенция AFP.

Различията в международните разплащания бяха предмет на обсъждания през последните месеци във висшите инстанции – до френския президент Франсоа Оланд, който призова своя американски колега Барак Обама да се намеси пряко в спора.

В крайна сметка обаче американското министерство на правосъдието и банковият регулатор на Ню Йорк Бенджамин Лоуски настояваха за тежки санкции, достигащи 10 млрд. долара. Сега договореното извънсъдебно споразумение ще е най-високата глоба, която САЩ са налагали на чужда банка. Очаква се всяка от замесените компетентни власти (правосъдното министерство и банковият регулатор) да направят изявления, допълва информиран източник.

Ръководството на BNP Paribas е информирало служителите си за очакваното одобрение на споразумението в петък, както и, „че се очаква сериозна глоба“.

Сега сключеното извънсъдебно споразумение ще спести на BNP Paribas един бъдещ публичен процес. Независимо от това, споразумението на първо място означава тежък финансов удар, а от друга страна - загуба на престиж. Френският министър на икономиката Арно Монтбур поиска от властите на САЩ да "останат умерени в исканията си".

Както Монтбур, така и френският външен министър Лоран Фабиус многократно дадоха да се разбере, че спорът за BNP Paribas ще се отрази и на преговорите по Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP).

Според обвиненията в периода между 2002 и 2009 г. BNP Paribas е заобиколила американските санкции срещу Иран, Судан и Куба и е правила с тях финансови трансакции. Според американските разследващи власти банката е организирала сключването на петролни и газови доставки в долари, въпреки че по смисъла на режимите за санкции това не е било разрешено.

Американските власти са разследвали сделки на стойност 100 млрд. долара, от които трансакции за 30 млрд. долара не отговарят на официалните правила.

Други финансови институции, като например Deutsche Bank, също се разследват в това отношение. Няколко институции вече са приели глобите, включително Standard Chartered от Великобритания.

През миналата година BNP Paribas отчете нетна печалба от 4,83 милиарда евро (6,6 милиарда долара). Кредиторът задели провизии за 798 млн. евро срещу възможни санкции заради нарушаване на американското законодателство, с които да плати обезщетения на засегнати страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
що? не е ли яко щатите да санкционират всеки, който се сетят, след като са морала, етиката и справедливостта от последна инстанция?... апък в страни от шегата , очевидно за такава реакция от страна на Европа са нужни елит-> лидери -> политици, в момента няма (и в склада).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Тука европейския съюз трябва сериозно да се противопостави на Сащ, дори с цената на обтягане на отношенията. Не може Америка да глобява частни институции, за санкции, които тя била наложила. BNP не е щатска компания, защо Америка ще и налага санкции ??? Може би юристи по международно право трябва да се потърсят да коментират.СЪщо АМерика гони швейцарски банкери и ги глобява, задето сключвали сделки с американци и били помагали в данъчно избягване.Тука трябва ЕС да се опъне, а не да гледа безучастно - 10 млрд глоба- как ви звучи ? Та те едва ли имат такава печалба от тези транзакции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още