IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След BNP Paribas САЩ се насочиха и към Commerzbank

Германският кредитор е заподозрян в прехвърлянето на пари чрез американските си подразделения към фирми в Иран и Судан

10:00 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След BNP Paribas САЩ се насочиха и към Commerzbank

Cледи за евентуални нерегламентирани действия накараха правителството на САЩ да тръгне на лов сред европейската финансова система, започвайки наказателни дела срещу банки във Великобритания, Швейцария и Франция. Репресиите на властите очаквано не подминаха и мотора на икономиката на Стария континент – Германия.

Щатските и федералните власти отвъд Океана са започнали преговори за постигане на споразумение с Commerzbank – вторият по големина кредитор в Германия, относно отношенията на банката с Иран и други страни от черния списък на САЩ, посочиха запознати с въпроса пред The New York Times (NYT).

Германският кредитор е заподозрян в прехвърлянето на пари чрез американските си подразделения към фирми в Иран и Судан. Според източниците банката може да постигне споразумение с властите в Съединените щати още това лято.

Очакванията са, че германската финансова институция ще бъде санкционирана с най-малко 500 млн. долара. Въпреки че прокуроритe все още обмислят предложенията си за наказаниe, информаторите на NYT посочиха, че банката най-вероятно ще се изправи пред прекратяване на криминалните обвинения в замяна на финансовата санкция и други отстъпки.

Делото на Commerzbank ще бъде третото поред, включващо европейска банка и инспирирано от страна на администрацията на Барак Обама през тази година. През май Credit Suisse Group се съгласи да плати 2,6 млрд. долара – най-голямото наказание за офшорен данъчен случай, след като кредиторът използва тайни швейцарски сметки, за да помогне на свои клиенти да скрият пари от данъчните служби. Нейното водещо банково звено се призна за виновно по обвинение в престъпление.

Казусът с Commerzbank, който се очаква да проправи пътя за отделно споразумение с Deutsche Bank – най-голямата банка в Германия, последва новините от миналата седмица. Тогава най-големият френски кредитор BNP Paribas се съгласи да заплати рекордните 8,9 млрд. долара и се призна за виновен по обвиненията за извършването на трансакции към и от Иран, Судан и други страни, попадащи в черния списък на САЩ.

BNP Paribas не е единствената френска банка под светлината на прожекторите. Crеdit Agricole и Sociеtе Gеnеrale също са изправени пред разследване за това дали нарушават санкциите на Съединените щати.

В разследванията са ангажирани както щатските, така и федералните власти. В ситуацията с Commerzbank обаче има и друг момент: банката е 17 на сто собственост на германското правителство. Не е ясно дали, както в случая с BNP Paribas, при която френските власти се намесиха в полза на банката, разговорите за постигане на споразумение може да възпламенят дипломатическо напрежение между управляващите в двете страни.

Новината, че САЩ удря Commerzbank идва в момент, когато дипломатически отношения между Берлин и Вашингтон станаха по-обтегнати, след като германските власти арестуваха заподозрян двоен агент, работещ за Щатите. По думите им той е наблюдавал разследването на Бундестага заради скандала с подслушванията.

Говорителят на канцлера отказа да коментира и дали въпросът е бил обсъден в телефонен разговор между канцлера Ангела Меркел и Барак Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още