IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank заплашена от огромна глоба в САЩ

Причината са подозрения, че германският кредитор е сключвал сделки със страни като Иран, Судан и Сирия

09:05 | 04.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank заплашена от огромна глоба в САЩ

САЩ могат да глобят Deutsche Bank – най-голямата търговска банка в Германия, за сътрудничество със страни, срещу които Вашингтон налага икономически санкции, съобщава Deutsche Welle.

Американските власти подозират германския кредитор в сключване на сделки със страни като Иран, Судан и Сирия, заобикаляйки наложените от Вашингтон икономически санкции. Финансовата институция потвърди получаването на искане от страна на властите на САЩ по отношение на техните доларови сделки и изрази намерението си да сътрудничи напълно на разследващите органи.

Ако съмненията се потвърдят, Deutsche Bank ще е изправена пред огромна глоба.

По-рано тази седмица най-голямата френска банка - BNP Paribas, бе глобена с 8,83 млрд. долара заради нарушаване на американските санкции. След седмици на преговори с властите европейската банка призна, че е извършила съответните престъпления и прие сумата. В замяна BNP ще може да спаси лиценза си за банкиране в САЩ и да продължи да осъществява доходоносни сделки на американския пазар.

Глобата бе най-високата за европейска банка заради нарушаване на американските санкции. Щатските власти обвиниха BNP, че при някои сделки са нарушили американски санкции срещу Судан, Иран и Куба. 

Същевременно във Франция Societe Generale и Credit Agricole провеждат на вътрешни разследвания във връзка с операциите в САЩ, които могат да се считат като нарушение на американските икономически санкции.

По-рано френският президент Франсоа Оланд предупреди, че прецедентът на BNP Paribas може да застраши стабилността на европейската финансова система.

"Всеки трябва да осъзнае, че някои санкции могат да доведат не само до несправедливи, но и до несъразмерни последици, които излизат извън рамките на проблема на френската банка. Други банки също могат да бъдат изложени на въздействието, което ще доведе до риск от съмнения за силата на европейската финансова система", отбеляза френският държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още