IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция въстана срещу хегемонията на долара

Необходимо е ребалансиране на валутната търговия, посочи френският финансов министър Мишел Сапен

09:57 | 07.07.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция въстана срещу хегемонията на долара

Френският политически и бизнес елит въстана срещу хегемонията на долара в международните разплащания, след като властите в САЩ глобиха BNP Paribas с близо 9 млрд. долара заради нарушаване на американските санкции.

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен призова за "ребалансиране" на валутите, използвани за глобалните разплащания. По думите му случаят с BNP Paribas трябва "да ни накара да осъзнаем необходимостта от използването на различни валути".

"Ние (европейците – бел. ред.) търгуваме помежду си в долари, когато, например, продаваме самолети. Необходимо ли е това? Не мисля. Мисля, едно ребалансиране е възможно и необходимо, не само по отношение на еврото, но също така и спрямо големите валути на развиващите се страни, които заемат все по-голяма и по-голяма част от световната търговия", посочи министърът в интервю за Financial Times.

Според главния изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржери няма причина търговията в петрол да се осъществява само и единствено в долари. Ръководеното от него дружество е с най-голямата пазарна капитализация във втората по сила икономика на Стария континент.

"Цената на барел петрол се котира в долари. Една рафинерия може да достигне до тази цена и с помощта на ежедневния обменен курс евро-долар за всеки един ден, съгласявайки се да извърши плащанията в евро", посочи де Маржери.

Друг ръководител на компанията, част от индекса CAC 40, отбеляза пред Financial Times, че адмирира призива от страна на Мишел Сапен.

"Компании като нашата са в капан, защото ние продаваме много в долари, но не винаги искаме да се сблъскваме с всички правила и разпоредби в САЩ", посочи той.

Огромната глоба, която американските регулатори наложиха на френската банка BNP Paribas, бе широко застъпена по време на конференцията Cercle dе Economistes в Екс ан Прованс. Санкцията се превърна в поредния повод за разрив в отношенията между двете страни на Океана.

Френските длъжностни лица лобираха силно от името на най-голямата банка в страната. По думите им BNP Paribas не е нарушила европейските правила, което от своя страна предизвика опасенията дали кредиторът не е станал жертва на грешка и преднамерено действие на американската съдебна система.

Според Сапен повишената необходимост от разширяване на алтернативите на долара ще бъде обсъдена тази седмица по време на заседанието на министрите на финансите от еврозоната в Брюксел. Въпреки това той отказа да навлиза в подробности за това дали Старият континент би могъл да предприеме конкретни практически стъпки.

Повече от половината от трансграничните кредитни и депозитни операции се извършват в долари, показа проучване на оценявания на 5 млрд. долара на ден глобален валутен пазар. Въпреки усилията за диверсифициране, много централни банки посочват, че все още не виждат реална алтернатива на безопасността и ликвидността на валутния пазар в САЩ. Повече от 60 на сто от резервите на водещите банкови институции по света са в зелените пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Всичко е хубаво, само дето аз не разбрах защо са глобили BNP с толкова голяма сума и въобще защо са я глобили. Пише заради санкции в Ирак, Куба и не знам къде.ДОбре де, ама всеки ли който не ги спазва тия санкции ще го глобяваме, ами ако на някой не му харесват тези санкции и му създават проблем, той естествено няма да ги спазва. САЩ си налагат санкции, ама България не е наложила, респ. тя си търгува и не следват от това санкции.Дайте ми линк с по-подробно обяснение за причините ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В стремежа си да навредят максимално на своите противници те ги накараха да се прегърнат и обединят,...----------------------------------------------Нещо повече, авторитета и тежестта им сред съюзниците започва да се клати (вижда се с невъоръжено око). Лидерството преди всичко е изкуство да генерираш подкрепа и да печелиш и задържаш съюзници и съмишленици. Мисля, че същността на това изкуство се състои в осмислянето и възприемането на идеята, че и други субекти (потенциалните партньори/последователи) имат право на собствени интереси и респективно изграждане на поведение, което зачита един такъв принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
и какъв живот ще настане тогава.... че само си викам "Дано, дано!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Както са казали мъдрите китайци и най дългият път започва с първата крачка. Очевидно е , че днешната американска администрация ще влезне в историята като тази която най много е направила за унищожението на собствената си страна. В стремежа си да навредят максимално на своите противници те ги накараха да се прегърнат и обединят, а краят на господството на долара е край и на господството на днешната супер сила.Нищо вече не би могло да й помогне в т.ч. и 900 те военни бази разположени в 130 страни в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
ОПЕК подписа 1971 г. договор със САЩ, че занапред, след отказа на САЩ от златни ястандрат, цялата търговия с петрол и газ ще се извършва в долари. За това става дума, надничарчетата. тогава САЩ се отказаха от златния стандарт.Сега обаче Русия вече търгува и в юани, и в долари, и в евро. За това става дума. На 15 юли того БРИКС подписват за собствено МВФ и Световна банка с капитал съответно 100 и 50 млрд долара. Това ще стане на 15 юли в Бразилия,мъкааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
Зомбито правилно е написало "петро-долари" - демек : долара ще се отиде когато си отиде петрола ( и при положение че американчетата не овладеят и тази технология което е най вероятно ) . Долара е обезпечен с петрол , а САЩ контролират пряко или косвено 80-90 % от световния добив и докато това не се промени ще живеем в сегашната реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
albobo76
преди 9 години
Прав си колега, но анти-долар коалицията става застрашително голяма - BRICS, сега и Франция, въпрос на време е да се присъединят и Германия и т.н. Американската армия е силна, но може ли да се бие с целия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
Доларът ще си замине когато му дойде времето. И това не зависи моето, вашето, на Путин и на Сапен мнението. Всичко останало е празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Работил съм с французи. Изключително мързеливи хора. Не помня откога не съм купувал нещо произведено във Франция, освен сирене. Не виждам по какъв начин "ребалансирането на валутната търговия" ще им оправи мързела, бюрокрацията, липсата на иновативни идеи.PS Те да палят свещички за еврото. Защото ако бяха останали на пикливия си франк съвсем да са отишли в кереча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 9 години
Франсето какво се прави, все едно не е наясно, защо петролът се търгува само в долари и изобщо коя е причината за настоящата парадигма на световните валутни пазари. Също така, много добре знае, че за да детронираш петро-долара трябва да минеш през труповете на доста американски войници, а и ще трябва да опазиш собствената си страна от социално-политическо инженерство на ЦРУ агентурата. Общо взето, тая работа само с приказки и финансови инструменти, няма как да стане за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още