IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за новите правила за отпуск по майчинство в ЕС са в застой

ЕК върви към подготовката на ново предложение за минималния период на платеното майчинство

10:14 | 08.05.15 г.
Преговорите за новите правила за отпуск по майчинство в ЕС са в застой

Плановете за хармонизиране на отпуска по майчинство в Европейския съюз (ЕС) може и да се провалят отново, тъй като държавите членки продължават да блокират проектозакона. Евродепутати обаче лобират Европейската комисия (ЕК) да подготви ново предложение и пак да задвижи процеса, пише онлайн изданието euractiv.com.

Директивата за отпуска по майчинство може да бъде следващата жертва на идеята за „по-добро регулиране“ на еврокомисаря Франс Тимерманс. Проектът вероятно ще бъде изоставен още в края на този месец, ако преговорите по него не напреднат.

Еврокомисията предложи директивата още през 2008 г., като предложи задължителният минимален период на платен отпуск по майчинство за целия ЕС да бъде увеличен от 14 седмици до 18 седмици. По време на първото гласуване на текстовете евродепутатите гласуваха то да е 20 седмици и оттогава проектът на директивата „заседна“ в Съвета на ЕС.

Новата ЕК изгуби търпение да чака и през декември миналата година постави ултиматум – текстът отпада, ако няма напредък по преговорите до 6 месеца.

По време на представянето на работната програма на ЕК за 2015 г. вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс даде заявка, че е готов да направи последен опит за приемането на проекта. Ако няма прогрес по преговорите обаче, ЕК ще подготви ново предложение.

Преди две седмици латвийското председателство на ЕС даде да се разбере, че няма мандат да започне нови дискусии, съобщава за изданието дипломатически източник, пожелал анонимност.

Евродепутатите все още се борят за този проект на директивата. На 6 май Комисията на ЕП за правата на жените и равенството на половете прие необвързваща резолюция, с която призовава ЕК да поднови преговорите по проекта на директива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още