IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха на плюс

Информациия на Ройтерс, че Гърция е станала „по-конструктивна“ в разговорите с кредиторите подкрепи пазарите

18:57 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха на плюс

Акциите на Стария континент приключиха с повишения след колебания по време на сесията на фона на растящото безпокойство относно платежоспособността на Гърция, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се покачи с 0,3% до 398 пункта, след като бе подкрепен от гръцките акции, които се повишиха с 1,6%.

Германският DAX нарасна с 1,1% до 11 570 пункта, френският CAC 40 е нагоре с 0,2% до 5 001 пункта, а британският FTSE-100 прибави 0,1% до 6 969 пункта.

Акциите тръгнаха нагоре след информациия на Ройтерс, че Гърция е станала „по-конструктивна“ в разговорите с кредиторите. По-рано говорител на Атина заяви, че страната му се нуждае от сделка до края на месеца.

Междувременно писмо от гръцките власти до МВФ разкри, че през миналата седмица Гърция е била близо да пропусне плащане на 750 млн. евро.

"От известно време се притесняваме, че играта за Гърция ще свърши, като писмото показва колко сериозна е ситуацията. Денят за плащане на сметката наближава“, коментира Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

Акциите на автомобилния производител Volvo поскъпнаха с 3,5%, след като оценката им бе вдигната от Citigroup и JPMorgan.

Книжата на добивната компания BHP Billiton спаднаха с 5% преди да се повишат с 2,7% след предпазлив борсов дебют на отделеното й поделение South32.

Акциите на туристическия оператор Thomas Cook се понижиха с 3%, след като компанията е на фокус заради получено плащане по застраховка вследствие смъртта на две деца в неин хотел през 2006 г.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още