IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан предлага създаването на Евразийско икономическо пространство

В Астана започна осмото издание на Икономическия форум, събрал водещи икономисти и анализатори

10:09 | 22.05.15 г.
Казахстан предлага създаването на Евразийско икономическо пространство

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи създаването на Евразийско икономическо пространство, съобщи руската информационна агенция „Новости”. Това е станало по време на Осмия икономически форум в Астана.

„Нужно ни е да приемем единни правила, които да отчитат националните интереси на всички участници. Правилата трябва да отнасят на първо място до търговията, транспорта и движението на ресурсите”, коментира Назарбаев, цитиран от казахстанското онлайн издание NUR.

В рамките на Евразийското пространство трябва да бъде създадена постоянно действаща платформа, на която да се анализират предложения за развитието на континента и да се повиши нивото на интеграция между членовете, коментира още президентът в своята реч при откриването на икономическия форум.

Съвместните инициативи в сферата на транспорта например ще създадат добри възможности за сътрудничество в Евразийския съюз.

Икономическият форум в Астана се проведе за първи път през 2008 година. През годините се превърна в едно от местата за дискусии между водещи икономисти в световен мащаб. През миналата година форумът събра над 10 хил. участници от 150 държави, сред които бившият британски премиер Тони Блеър, главният секретар на ЮНКТАД Мухиса Китуи и нобеловият лауреат Ерик Маскин.

През тази година България ще бъде представена в Астана от икономическия министър Божидар Лукарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още