IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи отново ликвидната подкрепа за гръцките банки

Сумата за момента не е ясна, като досегашният таван на ЕLA бе 87,7 млрд. евро

14:34 | 22.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ увеличи отново ликвидната подкрепа за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши отново тавана на спешната ликвидност ELA, която гръцките банки могат да теглят от централната банка на страната за трети път в рамките на шест дни, съобщи източник пред Ройтерс. Сумата обаче за момента не е ясна.

Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ проведе телеконферентен разговор в понеделник, за да обсъди разширяването на спешната помощ с цел осигуряване на ликвидност, след като гръцките вложители изтеглиха около 4,2 млрд. евро от местните кредитори през миналата седмица. Масовите тегления на депозити дойдоха поради страховете на Атина, че може да не успее да постигне споразумение с кредиторите.

"ИС повдигна тавана на ELA и ще свика ново заседание чрез телеконферентна връзка по всяко време, когато е необходимо", каза източникът, пожелал анонимност.

ЕЦБ повиши тавана на програмата за спешна ликвидна помощ с 1,1 млрд. евро до 84,1 млрд. евро на 17 юни. Централните банкери във Франкфурт предприеха нов ход на 19 юни, когато сумата бе покачена с 3,7 млрд. евро, за да достигне 87,7 млрд. евро.

Междувременно източници във Франкфурт и Брюксел заявиха, че предварителните поръчки за тегленето на депозити за понеделник са надхвърлили 1 млрд. евро. През миналата седмица общата сума, която бе изтеглена от гръцките банки, надхвърли 4 млрд. евро.

От февруари насам спешното финансиране за гръцките банки, известно със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance), се оценява на седмична база от централната банка във Франкфурт. 

Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно ЕЦБ вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежите пари на банката във Франкфурт бе отрязан.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
То ЕЦБ хубаво увеличава нещо виртуално, но на мен друго ми е интересно. От къде намират банките в Гърция толкова много пари в брой? То трябва от печатницата направо да пращат по един влак на седмица с прясно напечатани банкноти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Това теглене май им харесва и на двете страни . Преди време ги смятах да я докарат до 90 милиарда. Лошото е че при такива тегления много малко от парите се връщат после обратно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още