IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи ликвидната подкрепа за гръцките банки c 3,7 млрд. евро

По този начин общата сума по Програмата за спешна ликвидност ELA достигна 87,7 млрд. евро

15:57 | 19.06.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Така Ройтерс улови днес ситуацията пред клон на една от гръцките банки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така Ройтерс улови днес ситуацията пред клон на една от гръцките банки. Снимка: Ройтерс

След извънредно заседание днес Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи помощта за гръцките банки по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA с 3,7 млрд. евро, пише CNBC, като се позовава на информация от Ройтерс. По този начин общата сума по ELA достигна 87,7 млрд. евро.

Решението на централните банкери идва само ден след срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната, на която бе поставен въпросът дали следващата седмица банките в средиземноморската страна ще могат да отворят.

Според добре осведомени източници на CNBC членовете на ЕЦБ са обсъдили три възможности в извънредна телеконферетна връзка. Първата е била незабавно спиране на ELA, което обаче би довело до срив на банковата система. Втората опция е била да не бъде увеличавана помощта, което би довело до налагането на капиталов контрол, ограничения за движението на капитали и такси върху някои видове трансакции.

Третият вариант е бил да се увеличи помощта по линия на ELA, както са поискали гръцките банки, но под условие, че срещата, насрочена за следващата седмица, трябва да има резултат. В крайна сметка това са решили европейските централни банкери.

Стойността на гръцкия банков сектор спадна с една трета от началото на юни, след като опасенията за оставането на Гърция в еврозоната се повишиха.

В петък в центъра на Атина банките отвориха навреме, като потокът от хора, които искаха да изтеглят пари от банките или от банкоматите, беше умерен, пише още CNBC. Настроението сред хората бе спокойно, а опашки не е имало. Според информационната агенция е трудно да се определи дали банките са имали повече работа от обичайното.

Разбира се, в броенето на хората на опашка пред банкоматите не попадат тези, които прехвърлят парични средства по други начини, сред които чрез кредитни карти или електронно банкиране.

Гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас в петък потвърди стабилността на банковата система.

Отливът на депозити обаче се ускори през последните седмици. От началото на годината са изтеглени 40 млрд. евро, или около 25% от общата сума на привлечените средства в гръцката банкова система, изчислява Citi. Само в четвъртък отливите надминаха 1 млрд. евро, информира Ройтерс.

Гръцките банки успяват да се справят с тези отливи заради подкрепата на ЕЦБ. Няма съмнение, че трезорите разчитат силно на тези средства. В момента предоставеното финансиране от Евросистемата възлиза на 31% от общата сума на гръцките банкови активи, показват изчисленията на Citi.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 46 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
И в тоя ред на мисли, подобна операция по монетизиране на гръцкия дълг, се превръща може би най-директно (в сравнение с други мерки и подходи) в потребление, което подкрепя икономиката и дори може да очакваме, че ефекта ще се просмуче и до нас (все пак става въпрос за ликвидността в икономическата система от която сме част)Сигурно сте го забелязали, но ще си позволя и аз да дам една собствена формулировка на политико-икономическата система в която живеем от известно време това си е чист корпоративно-банков комунизъм и всякакви романтични разсъждения за пазар, пазарни отношения и пр. са нелепи и неадекватни. Лошото е, че в тази система, ние не можахме да си отвоюваме някакъв по-различен статут, от този на запустяваща периферия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 46 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Аз наистина се чудя на дамите и джентълмените, които така пламенно заклеймяват , да си го кажем в прав текст - дотирането на гърчолята ?! Апропо, от къде се надяваме да дойде допълнително потребление, което да подкрепи евро-икономиката , а от там и заетостта ? Ще продаваме на китайците, японците, корейците, виетнамците, това което те си произвеждат достатъчно качествено и ефтино или ще търсим пазари в централна Африка, където може да завъртим луда далавера : европейско карго срещу фурми ?? ... картинката стана още по-неотразима със само-изолацията от руския пазар, в БГ тежестта на този негативен фактор, е на път да се окаже сламката, която чупи гърба на камилата, предвид, че и без това, икономиката едва дишаше. При създалите се обстоятелства (в глобален план), единствено стимулиране (или направо дотиране) на вътрешното потребление в Европа, е с някакви що-годе реалистични шансове да даде подкрепа на на ЕУ икономикс ... друго нема и в склада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 40 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Може и на нас да ни се наложи за пореден път да сменяме "Големия брат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 37 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Колкото и смешно да звучи очевидно Ципрас не е ходил напразно в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 38 rate down comment 1
абитуриент
преди 8 години
хубаво ПИШЕШ....... чета те с ИНТЕРЕС......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 49 rate down comment 3
крас
преди 8 години
"Москва и Атина уточняват как да си сътрудничат до ноември"КАК ТАКА ГЪРЦИТЕ ЩЕ ДОГОВАРЯТ ЗА ГАЗТА БЕЗ РАЗПОРЕЖДАНЕ ОТ ФРИЦА ЙОТИНГЕР , БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ БАБА МЕРКЕЛ!АМИ ТРЕТИЯ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ?ЗАЩО НЕ СЕ СПАЗВА?!ИЛИ ТОЙ ВАЖИ САМО ЗА КОЛОНИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО БЪЛГАРИЯ, КОИТО ОТСТЪПВАТ СУВЕРИНИТЕТА И ИНТЕРЕСИТЕ СИ НА ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ГИ НЯКАКВИ ЕВРОКОМИСАРИ ПОДАБНИ НА ТЕЗИ ОТ ВЕЛИКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ?!ЗАЩО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ НЕ СРАБОТВАТ И НЕ ВАЖАТ ЗА ВИЗАНТИЙЦИТЕ, А ВАЖАТ ЗА НАС?!ВСЪШНОСТ ЗА КАКВИ "ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ" ГОВОРИМ КАТО ТАКИВА ПРОСТО НЯМА, КАКТО НЯМА И ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ. ИМА ЕДНА БЪЛГАРСКА КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ, И ЕДИН НАРОД КАКЪВТО БЕЗ СЪМНЕНИЕ СА ВИЗАНТИЙЦИТЕ!!ЗА ТЯХ ФРИЦОВЕТЕ СА ДЛЪЖНИЦИ И ЩЕ ГИ ТРОВЯТ ДО ПРИПАДЪК!РАДВАМ СЕ И ГИ ПОЗДРАВЯВАМ - НАЙ ВЕЧЕ ВАРУФАКИС!ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 36 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
Трябва да направим Балканска федерация.Но колко още трябва да изстрадаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 38 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
Ние сме много близки с гърци и сърби, македонци, също севена Б-ия с румънци.По много неща сме близки.Но с турците не сме. Не обичам да ходя там, не искам да гледам *** и техния манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 43 rate down comment 1
крас
преди 8 години
АЗ СЪЩО ГО СЛУШАМ И СЕ КЕФЯ, ЧЕ СВОБОДАТА Е ДО НАС, А ЩОМ Е В КОМШИЯТА СКОРО ЩЕ БЪДЕ И ТУК!!ЗА ЕДИН ПО ДОБЪР СВЯТ БЕЗ РАЗНИ ФРИЦОВЕ, ЯНКИ И ВСЯКАКВА ВЪОБРАЗИЛА СЕ, ЧЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАС ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 2
lilivan
преди 8 години
аз ще си сипя узо и ще слушам ето това - 3 часа е:https://***.youtube.com/watch?v=3En7b60n27oкойто иска, да опита и да ми прави компания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още