IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да спира обработката на молбите за убежище

Будапеща е поискала само гратисен период от партньорите си от ЕС, за да се справи с миграционните потоци

17:01 | 25.06.15 г.
Унгария няма да спира обработката на молбите за убежище

Унгария промени решението си да блокира ключовото правило на Европейския съюз (ЕС) за обработка на молбите за убежище само ден, след като обяви намеренията си, обезпокоили силно Брюксел, съобщава онлайн изданието euractiv.com

В изявление на унгарското външно министерство се посочва, че пред външния министър на Австрия унгарският топ дипломат Петер Сиярто е отрекъл за блокиране на процеса.

Будапеща подчертава, че е поискала само гратисен период от партньорите си от ЕС, за да се справи с миграционните потоци.

Изданието припомня, че премиерът Виктор Орбан преди няколко дни обяви, че страната му за неопределено време ще спре да предоставя убежище на мигранти по технически причини.

Според него страната му е била принудена да предприеме тази стъпка, за да "защити интересите на Унгария и на населението в светлината на десетките хиляди бежанци, пристигнали през изминалата година“.

„Лодката е пълна“, коментира пред австрийски медии и говорителят на правителството Златан Ковач.

Брюксел поиска от Унгария незабавно да изясни въпроса в навечерието на срещата на Съвета на ЕС, който ще обсъжда точно миграцията.

Унгария си навлече критики и от съседна Австрия, която определи решението на Будапеща като „неприемливо“ и предупреди за „негативни последици“. Страната предизвика и международно възмущение заради серията от мерки срещу мигрантите, включително и четириметровата ограда по границата със Сърбия, която възнамерява да изгради.

Унгария е една от основните транзитни държави в ЕС за мигрантите, които се опитват по суша да стигнат до богатите държави от Западна Европа. Страната е приела повече търсещи убежище на глава от населението от всяка друга държава в ЕС, с изключение на Швеция.

През тази година повече от 50 хил. мигранти са се опитали да преминат в Унгария през Сърбия между 1 януари и 31 май – почти 10 пъти повече спрямо същия период на миналата година, според нови данни на Агенцията за външните граници на ЕС Frontex. Повечето от тях идват от Сирия, Афганистан и Ирак, но също и от Косово.

Страната е считана от мигрантите за по-безопасна опция за стигане до Европа в сравнение със Средиземно море. В резултат Балканите и Унгария са един от трите основни пътища на миграция.

Правозащитните групи отхвърлят аргументите на Будапеща, че не може да се справи с обработката на исканията за убежище. Виктор Орбан обаче остава най-суровият критик на плановете на ЕС за квотно разпределение на бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още