IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair отчете 25% ръст на тримесечната печалба

Нетната печалба на нискотарифната авиокомпания за първото тримесечие надхвърли 245 млн. евро

10:16 | 27.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Авиокомпанията Ryanair Holdings Plc заяви в понеделник, че фискалната ѝ печалба за първото тримесечие е нараснала с 25%, а годишните резултати ще отговорят на по-високите прогнози, след като най-големият нискотарифен превозвач в Европа повиши капацитета си за зимния сезон, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба се е увеличила до 245,1 млн. евро през трите месеца до юни, като преди година тя е възлизала на 196,6 млн. евро, заяви базираната в Дъблин Ryanair.

Печалбата за цялата фискална 2016 г. вероятно ще бъде в горната граница на прогнозирания диапазон от 940 млн. евро до 970 млн. евро, се твърди в изявлението на компанията. Ryanair заяви, че ще спре по-малко самолети през тази зима в опит да привлече клиенти от мрежови авиокомпании като Deutsche Lufthansa AG с нови маршрути до Германия, Швеция и Израел, планирани за по-късно през годината.

„Лятото е добро, резервациите са стабилни“, заяви в интервю главният финансов директор Нийл Сорахан. „Отчитаме малко по-добра първа половина, но сме сравнително предпазливи за зимата. Имаме много ограничен поглед върху резервациите“.

Ryanair заяви, че целта на ценообразуването ще продължи да бъде запълване на самолетите, а не поддържане на доходността. Компанията добави, че слабият спад през първото тримесечие, въпреки забавянето му през лятото, вероятно ще се задържи и през зимата с увеличаването на капацитета.

Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри се опитва да направи компанията по-привлекателна за клиентите, като смекчи търговското представяне и предложи набор от платени екстри, за да примами повече бизнес пътници и семейства. Превозвачът ще стартира нов уебсайт през октомври.

Ryanair е увеличила броя на пътниците си с 16% до 28 млн. души за първото тримесечие и е повишила целевия си трафик за цялата 2016 г. с 3 млн. души до 103 млн. пътници.

Авиокомпанията отчита, че има договори за хеджиране на 70% от необходимото й гориво до фискалната 2017 година на средна цена от 66 долара за барел петрол. Тя има договори за 90% от горивото на цена от 91 долара за барел за фискалната 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още