IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия увеличава числеността на резервистите си за преподготовка

Подобряването на способността за реагиране на въоръжените сили като цяло е свързано със ситуацията в Украйна

16:13 | 15.08.15 г.
Финландия увеличава числеността на резервистите си за преподготовка

Финландия иска да увеличи числеността на резервистите си, повиквани на преподготовка, от 6 хил. на 18 хил. души, за да подобри способността за реагиране на въоръжените сили на фона на засилената военна активност на съседна Русия, съобщава за Франс прес заместник-началникът на генералния щаб Хану Хюпьонен.

Традиционно много добрите отношенията на Финландия с Русия, които имат обща граница от 1 340 км, охладняха заради конфликта в Украйна, предава БТА.

Хюпьонен подчертава обаче, че увеличаването на броя на резервистите, викани за обучение, е планирано още преди три години.

"В последните три години въоръжените сили бяха принудени да правят икономии. Сега броят на преподготовките отново е такъв, какъвто беше през 2010 г.", казва той.

Съкратени са около 2 400 щата, което е дало възможност за спестяване от разходите за персонал. Този ресурс е пренасочен към оперативни дейности, каквито са преподготовките, обяснява Хюпьонен.

Подобряването на способността за реагиране на въоръжените сили обаче като цяло е свързано със ситуацията в Украйна, отбелязва заместник-началникът на Генщаба на Финландия.

Военната служба във Финландия е задължителна и е със срок от 165 до 347 дни, а пределната възраст за оставане в запаса е 60 години. Преподготовката за поддържане на нивото трае средно от пет до седем дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още