IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Франция засилват полицейското сътрудничество заради мигрантите

Лондон и Париж създават единно командване за борба срещу мрежите за трафик на хора

17:55 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания и Франция засилват полицейското сътрудничество заради мигрантите

Великобритания и Франция подписаха споразумение за засилване на полицейското сътрудничество заради мигрантската криза в Кале, съобщава ВВС.

Предвижда се Лондон да вложи допълнителни средства за повишаване на сигурността на тунела под Ламанша. Ще се създаде и единно командване за борба срещу мрежите за трафик на хора и екип за депортиране на незаконни имигранти. В Кале ще бъдат изпратени и допълнителни сили, като ще се сформират повече екипи за издирване на незаконни имигранти, включително и с кучета.

Единният команден център ще се управлява съвместно от френската и британската полиции. Целта му е да преследва организаторите на трафика на хора, съобщи британският вътрешен министър Тереза Мей.

Мей обясни, че Париж и Лондон ще работят съвместно и с другите държави от Европейския съюз (ЕС), за да си гарантират, че външните граници функционират напълно и системата за предоставяне на убежище е устойчива на злоупотреби.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов допълни, че всички, които търсят убежище, ще бъдат посрещнати „с достойнство“, но нелегалните имигранти няма да бъдат толерирани.

От началото на годината досега над 240 хил. души са пристигнали в Европа през Средиземно море. Около 3 хил. души лагеруват край Кале, откъдето се опитват да се прехвърлят във Великобритания през тунела под Ламанша.

Компанията оператор на съоръжението понякога регистрира хиляди опити дневно за преминаване през тунела. Много от тях приключиха трагично.

От днес допълнителни полицейски екипи наблюдават магистралата, която води към тунела и в близост до която е изграден лагерът на имигрантите.

Междувременно днес протест на мигрантите прекъсна за кратко движението по магистралата. Групата скандираше „Не сме животни!“ и призоваваше за отваряне на границата.

Още по темата - във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още