IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон дава 10 млн. евро за строителството на ограда при тунела под Ламанша

Само в понеделник и вторник са регистрирани 3 500 опита за преминаване на нелегални мигранти през тунела

17:10 | 29.07.15 г.
<p>
	Нелегални мигранти изчакват край пътя, който води до тунела. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нелегални мигранти изчакват край пътя, който води до тунела. Снимка: Ройтерс

Великобритания предложи на Франция 10 млн. евро помощ за изграждането на ограда в Кале заради зачестилите опити на нелегални мигранти да прекосят тунела под Ламанша, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Източник от френската полиция е казал за АФП, че само в понеделник са регистрирани 2 хил. опита за влизане в тунела от нелегални мигранти, отбелязва изданието. Във вторник е имало още 1 500 опита, при един от които загина мъж от Судан, смазан от камион.

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей обяви, че Лондон ще отпусне допълнителни средства, за да повиши сигурността на тунела. Парите ще се използват за изграждането на нова 2-километрова ограда.

Великобритания вече плати 5 млн. евро за бариери, припомня изданието.

Компанията, която управлява тунела под Ламанша, поиска от Великобритания и Франция милиони като компенсация заради нерегламентираното преминаване, което води и до прекъсване на движението. Подобни прекъсвания обаче имаше и заради протестите на работниците от фериботите.

Около 3 хил. мигранти лагеруват в района на пристанището в Кале, посочва още изданието. Повечето от тях идват от региони с тежки конфликти – Етиопия, Еритрея, Судан и Афганистан.

Еритрейците по принцип имат най-голям шанс да получат убежище в държавите от Европейския съюз (ЕС). Франция обаче през миналата година е одобрила само 15% от подадените молби на еритрейци, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Одобрените молби от афганистанци достигат 80%.

Нелегалните мигранти, които не могат да си позволят да платят на трафиканти, се опитват сами да продължат пътя си към Великобритания, като влизат в камионите, минаващи през тунела, или пък се качват върху влаковете.

Френската полиция не отчита смъртните случаи или инцидентите в тунела. Според разследване на британския в. Guardian през миналата година поне 15 души са загинали в Кале в опит да стигнат до Великобритания. Тази година инцидентите зачестяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още