IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на месо в Русия се е свил с една трета от началото на годината

Митническите власти отчитат намаление на вноса на храни и напитки, свързано с ембаргото и по-слабата руска рубла

17:34 | 04.09.15 г.
Вносът на месо в Русия се е свил с една трета от началото на годината

В първите седем месеца на годината вносът на месо в Русия се е свил с 31% спрямо същия период на миналата година, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на данните на Федералната митническа служба.

В този период в страната са внесени почти 370 тона прясно и замразено месо. Вносните месни консерви са с 52% по-малко и вносът се свива до 9,1 млн. тона за първите седем месеца на годината. 

Тези данни не са особено изненадващи – през август 2014 година Русия въведе забрана за внос на селскостопански продукти и храни от страните от ЕС, както и от САЩ, Норвегия, Австралия и други, въвели икономически санкции срещу страната.

Сега митническите власти отчитат значително понижение на вноса на хранителните продукти. Освен по отношение на месото, вносът на зърнените култури, например, се свива с 60% до 282,5 тона.

В същото време вносът на алкохолни напитки се свива с 45%, въпреки че те не са част от забранителния списък на властите в Москва. Тук влияние по-скоро играе отслабналата руска рубла, която оскъпи вноса на напитки. 

Руското ембарго на хранителни продукти трябваше да действа една година - тоест до август 2015 година. Москва обаче реши да го удължи с още една година. Същевременно беше разширен и обхватът на забранените за внос стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още