IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на BauМax в Австрия се отказват от 400 млн. евро

Сумата съответства на около 40% от общия дълг на австрийската верига

09:48 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на веригата в Чехия.<em> Снимка:&nbsp;bauMax&nbsp;</em></p>

Магазин на веригата в Чехия. Снимка: bauMax 

Кредиторите на изпадналата в криза австрийска верига за строителни материали и домашно обзавеждане BauМax ще опростят около 40% от задълженията ѝ, предава Ройтерс, като се позовава на двама свои източници. Това съответства на сумата от 400 млн. евро, пояснява агенцията.

По-рано и австрийската новинарска агенция APA писа за решението. Банките, сред които са Raiffeisen Bank International, Bank Austria UniCredit и Erste Group, вече са заделили провизии за отписването, твърдят източниците на агенцията. Raiffeisen, Erste Group и Bank Austria не са пожелали да коментират информацията.

Австрийското поделение на BauМax е изправено пред продажба. Две трети от обектите на веригата са цел за придобиване за конкурента Obi. 



bauMax пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня информационната агенция. 

През април 2014 г. фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напусна Турция и Румъния. 

През септември 2014 г. стана ясно, че bauMax продава 8-те си магазина в България на компанията Haedus JSC (Хедус АД). Дружеството е учредено през 2013 г. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор. 

През октомври 2014 г. Комисията за защита на конкуренцията разреши продажбата на bauMax на дружеството „Хедус“. Регулаторът беше уведомен за предстоящото обединение на 16 септември, а през март веригата за строителни материали и домашно обзавеждане смени името си на HomeMax. 

Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е "Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис".

През март 2015 г. пък хърватската дъщерна компания на австрийската верига подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Почти всички кредитори са отхвърлили предложения от дружеството план за финансово преструктуриране.

Целта на bauMax е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г. В момента веригата е представена освен в родната Австрия, и в Словения, Словакия и Чехия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още