IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bauMax започва борба за оцеляването си

През миналата година компанията натрупа загуба от 54 млн. евро, която се очаква да бъде повторена и през 2012 г.

16:38 | 26.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазинът на веригата в Пловдив. <em>Снимка: компанията</em></p>

Магазинът на веригата в Пловдив. Снимка: компанията

На адрес ул. Ауфелдгасе 17 в 900-годишното австрийско абатство Клостернойбург, където е централата на веригата от типа „Направи си сам“ Baumax, през последните 35 години се дискутират предимно успехи и планове за експанзия.

През последните няколко седмици обаче всичко това се промени драстично. Когато петимата членове на Управителния съвет, петимата членове на Надзорния съвет и 19-те прокуристи влизат на спешно кризисно заседание миналия петък, сериозността на ситуацията е ясно видима по лицата им. А за някои от тях заседанието се оказа последното им в компанията, пише австрийското седмично списание News.

Австрийското семейно предприятие, което има над 11 000 служители в цяла Европа, се намира в най-сериозната криза от основаването си. Става дума за оживяване на целия концерн.

Мартин Есл, председател на борда на bauMax AG и син на легендарния основател на концерна, потвърждава затрудненото положение. „Замразяваме плановете за разширяване и всички инвестиции. Плановете за намаляване на разходите ще обхванат всички области“, пояснява Есл пред News. Холдинговата структура също ще падне в жертва на спестяванията. В Клостернойбург ще остане само една централа, нищо повече.

Драматичната загуба от 54 млн. евро, която bauMax трябваше да преглътне през 2011 г., ще бъде повторена и през тази година, смята Есл. Така общите загуби ще надминат 100 млн. евро. „След тази година започваме отново да растем“, формулира сложността на ситуацията Есл, който заедно с баща си, Карл-Хайнц Есл, който е председател на Надзорния съвет, е изготвил план за преструктуриране.

Семейството обаче няма илюзии, че санирането на компанията ще се случи бързо. „Целта ни е след три години отново да започнем да печелим“, признава Есл.

За да пребори кризата, семейството ще вкара в компанията значителна сума собствен капитал. През миналата година bauMax получи капиталова инжекция от частните фондации на баща и син в размер на 40 млн. евро.

А слуховете, че компанията може да последва съдбата на изпадналата във фалит верига дрогерии Schlecker, категорично се отхвърлят от Есл. „Ние твърдо вярваме в компанията и в концепцията на bauMax. Имаме труден период, но нашият бизнес модел функционира“.

В действителност, фамилията Есл със собственост в размер на около 600 млн. евро е сред най-богатите 50 австрийци. Така че семейството би могло лесно да преглътне три или четири години на загуби.

През май тази година двамата мениджъри взеха едно със сигурност трудно решение. Семейството притежава повечето магазини заедно със самата земя. Тези недвижими имоти са прехвърлени във Fritz Schrömer Gesellschaft (компанията е кръстена на дядото на Мартин Есл). Това дружество, без задълженията и таксите, има чист актив от около 300 млн. евро. На 30-и май Fritz Schrömer Gesellschaft се слива с BauMax, “за да се осигури на оператора на веригите един силен фундамент“. Според Есл слуховете, че тази промяна е била по искане на кредитиращите банки, не са верни.

Но парите на семейството сами по себе си няма да решат нещата. bauMax има сериозни проблеми, които заплашват да превърнат компанията в каца без дъно. Един от тях е заровен в Източна Европа, където bauMax прави около 60% от своя оборот, който през последната година е в размер на 1,5 млрд. евро. Онова, което Есл нарича „низходяща тенденция от четири години насам“, служителите му виждат в далеч по-драматични краски.

Пазарът в Унгария, България и Румъния на практика бил мъртъв и пред това в централата на bauMax си затваряха очите твърде дълго време. Тъкмо обратното – твърде дълго в концерна смятаха, че в кризата майсторенето ще остане често практикувано и не намалиха капацитетите. Но накрая стана ясно, че храната и облеклата са по-важни.

Въпреки плановете за реконструкция обаче не се планират съкращения на работни места. В централата засега са били съкратени само 11 служители. „Просто наложихме вето на новите назначения. Съкращения и закриване на магазини обаче не са планирани“, казва Мартин Есл, който е известен със социалната си ангажираност.

В България bauMax влезе през 2008 г. и в момента е най-големият търговец в сектора "направи си сам" със седем хипермаркета в страната и обща търговска площ 78 000 кв.м. По отношение на недвижимата собственост компанията използва смесен подход – част от обектите, с които оперира, са собствени, а други - под наем.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
скъпо, по-скъпо, мега-скъпо, обирджийство, пладнешки обир, баумакс. И що за австрийски селянин с хитлеристки мустак за лого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Впечатленията ми са същите. Спокойно можем да добавим към списъка и Бриколаж. Често си купувам материали и инструменти, но започнах да избягвам тези магазини. Особено откак започнаха да добавят и последната екстра, наречена лошо обслужване съвсем ми се отщява. Също така започнаха да отговарят на въпросите ми с "няма" все по-често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
jujo_si
преди 11 години
Баумакс е много скъп магазин, направих един тур по големите магазини за 1 ден и в Баумакс видях най лошите цени за много стоки, често се продават абсолютно еднакви неща с различни цени и разликите са "в пъти". Също скъпо е в Практикер - отново верига за която съм чел че има финансови проблеми. Баумакс продава картонена кутийка с 10 винта за 12 лева, това е абсолютно непродаваема стока и засега няма място на рафта в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още