IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата коригира грешки за близо 7 млрд. лв. в отчетите на институциите

Неправилните отчитания са почти 2,5 пъти повече спрямо предходната година, а проблемите остават същите в последните 5 години

16:28 | 15.05.24 г. 3
Снимка: БГНЕС/ДИМИТЪР НИКОЛОВ
Снимка: БГНЕС/ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Значително нарастване на неправилни данни в подадените финансови отчети през 2023 г. на министерства, ведомства, държавни висши училища и общини отчита Сметната палата тази година. Грешките, коригирани от институцията, са на стойност 6,73 млрд. лева при 2,75 млрд. лв. предходната година. Това показва нарастване с близо 2,5 пъти.

При над 80% от проверените институции информацията е вярно и честно подадена. За две министерства и за 34 общини са изпратени данни до АДФИ, а до прокуратурата – за едно централно ведомство, заради „случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби“.

Прокуратурата е уведомена за установено незаконосъобразно събиране или разходване на бюджетни или други публични средства за 6 общини.

От Сметната палата отчитат сходни грешки при изготвяне на финансовите отчети на институциите, които отдават на честата промяна в изискванията на нормативната уредба, свързана с финансово-счетоводната отчетност, включително поради недостатъчно изчерпателните указания от страна на Министерството на финансите. Установени са проблеми и при разбирането и прилагането на принципи от Закона за счетоводството. Оказва се, че проблемите, изложени от одитния орган, не са нови – те са констатирани и при отчитането на последните четири години. 

Сметната палата отчита като затруднение и недостатъчният административен капацитет на общините и държавните висши училища.

Липсва изискване в нормативната уредба за унифицирана база данни за всички счетоводни записвания в системата на първостепенния разпоредител. Това може да доведе до грешки при изготвяне и обобщаване на информацията в консолидираните годишни финансови отчети, отчитат още от Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 3 седмици
До: khao, приятел, по времето на цоц-а не се вдигаше врява до небето, НО правораздаването работеше :) водеше нещо от сорта 'кражба от народното стопанство', а там милост немаше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 3 седмици
До: doba отново невярно твърдение, ако беше цоца... нямаше изобщо да се чуе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 3 седмици
Б*си и грешките за 7 000 000 000(седем милиарда) лв. АКО беше по времето на цоц-а тия щяха да препълнят затворите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още