IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Европейските граници са застрашени от мигрантите

Унгарският премиер заяви, че мигрантите „разбиват вратите” и е необходим общ отговор

20:29 | 21.09.15 г. 12
Виктор Орбан: Европейските граници са застрашени от мигрантите

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че границите на Европа са застрашени от миграцията, предаде BBC. Това се случва в началото на седмица на интензивни дипломатически преговори по темата.

Орбан заяви, че мигрантите „разбиват вратите” и е необходим общ отговор.

Министрите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия се срещнаха, за да обсъдят предложението на ЕС за квотна система, на което се противопоставят.

Някои членки на ЕС настояват мигрантите да се разпределят по-равномерно в Европейския съюз. Германия и Франция са сред тези, които подкрепят плановете за споделяне на миграционната тежест и преместването на 120 хил. мигранти от Гърция, Италия и Унгария.

„Те ни прегазват”, коментира Орбан малко преди унгарският парламент да разреши повече правомощия на армията.

„Те не просто чукат на вратата, те разбиват вратите върху нас. Границите ни са под заплаха. Унгария е под заплаха, както и цяла Европа.”

Новият закон разрешава на унгарската армия да използва гумени куршуми, сълзотворен газ и пушки за хвърляне на мрежи за контрол на мигрантите на границата на страната.

Agence France-Presse предаде, че полицията ще има право да влиза в частни имоти, за да търси хора, които счита, че са нелегално влезли в страната.

Орбан, чиято твърда позиция към мигрантите привлече критиките на европейските му колеги, направи тези коментари в началото на седмица на важни преговори.

Във вторник министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел в търсене на решение за преместването на 120 хил. мигранти от Гърция, Италия и Унгария.

В сряда извънредно се срещат европейските лидери. Мненията им далеч не са единодушни.

Голям дял от търсещите убежище се насочват на север към Гърция. Хиляди нови мигранти влязоха в Австрия през уикенда. Хърватските власти съобщиха, че 29 хил. са влезли в страната до понеделник. Гръцката полиция пък оповести, че 8500 души са напуснали страната в посока Македония през последния ден.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 40 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Евала батко тоя е единствения който има нещо в главата си за разликата от гейовете в Бриксел .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Пак Унгария ще е в основата на коалиция за защита на Европа ! Както през 16 век защитата на Виена и цяла западна Европа от башибозука на Анадола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още