IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боят ли се германците от хилядите бежанци

За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем, но не си затварят очите

13:06 | 21.09.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България темата за бежанците предизвиква бурни дискусии, а често пъти на повърхността избиват страхове, агресия, расизъм. При това страната почти не е засегната от бежанската вълна. Досега България е приела едва няколко хиляди души, което е нищо в сравнение с цифрите, за които се говори в Западна и Северозападна Европа, пише в свой анализ за Deutsche Welle Александър Андреев.

Не се ли притесняват германците заради стотиците хиляди бежанци, които пристигат в страната им? Разбира се, че се притесняват! Дават си сметка какво ги очаква - и се готвят за предизвикателството. 

За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем. Но не си затварят очите, а се опитват да организират посрещането и обгрижването на тези стотици хиляди хора. Обществото си дава ясна сметка какво го очаква, но не изпада в паника.

„Трябва да погледнем реалността в очите: в тази страна ще настъпи голямо раздвижване в резултат от пристигането на толкова много бежанци, които няма скоро да си тръгнат, а ще останат задълго. За да интегрира тези имигранти, обществото ни сериозно трябва да се промени. Ще се разгорят борби за разпределение - например за евтина жилищна площ, за ниско платени работни места или пък за безплатно здравеопазване“, пише в уводна статия за Die Zeit  Хайнрих Вефинг.

„Всички ще трябва да се откажем от някои удобни стари навици и придобивки, ще имаме доста ядове, ще има и ексцеси, може би дори атентати, ще възникнат нови гета, а между етническите и верските групи ще се стигне до търкания и конфликти. Ще бъде неприятно, дори болезнено - и винаги политически напрегнато. Хората ще се страхуват от навлизането на Чуждото, от непознатата култура, а този страх навярно ще подхранва расизма и ксенофобията. И няма как да е иначе. Интеграцията, когато протича успешно, винаги се осъществява в условията на конфликт“, пише още Вефинг.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 13 rate down comment 0
ksarax
преди 8 години
Трябва повече като Орбан, ама няма. Лошото, е че имам чувството, че скоро ще го катастрофират, самоубият и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"..носят основна отговорност за дестабилизирането на Близкия изток -планът от 1916 за подялбата на териториите на Османската империя"===Особенно англичаните! Границите не са случайно определени . Умишлено са начартани така щото да има заложени конфликти които при необходимост да въдат стартирани, както се случва и в момента. Между другото тази стратегия е приложена и на БАЛКАНИТЕ. Ние също сме заложници на англо-саксонците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Промитомозъчната нацистка пропаганда, която лъха от немските булевардни и и обществени медии и издания трябва да държи сметка за отговорността на Германия за конфликта. През 2014 година Германия беше третият по големина износител на оръжия, при това с контрагенти враждуващите в Близкия изток общности. Великобритания и Франция носят основна отговорност за дестабилизирането на Близкия изток -планът от 1916 за подялбата на териториите на Османската империя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Целта е радикализиране на Европа. Американците искат управа сходна на тази в Украйна. Тогава няма да има мърдане за европейските граждани. Ще ги готвят за война с Русия. ....."Нови американски атомни бомби ще бъдат разположени в близките няколко дни във военната база в Бюхел, провинция Райнланд-Пфалц въпреки многократните уверения на немското правителство за извеждане на американското ядрено оръжие от територията на Германия, съобщава Российская газета. Медията твърди, че в предаването на телевизионния канал ZDF Frontal 21 утре вечер ще бъде излъчено документално изследване по темата. Новите планове за разполагане на ядрени оръжия се потвърждавали от бюджетни документи от САЩ, които са паднали в ръцете на журналистите на предаването Frontal 21. Експерти в областта на отбраната потвърждават, че новото тактическо ядрено въоръжение B61-12 е много по-точно от американските атомни бомби в базата в Бюхел."Публикувано на 21.09.2015 http://stara-bulgaria.eu ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 25 rate down comment 0
белот
преди 8 години
"За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем, но не си затварят очите." Германците въобще не си затварят очите...те с нарастваща тревога констатираткакво донесоха безотговорните приказки на Меркел към бежанците , комбинирани с управленско безхаберие. Типично и ограничено по немски тя видя в тая тълпа свежа работна сила , немския бизнес също...даже почнаха да правят сметки как да свалят още минималната заплата !Е да , ама не ...тоя народ не иде тук да работи !!! Ище зачестят нощните пожари...пишете за тях , Инвестора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Ало , Инвестора ...разбираемо е да не се публикуват ксенофобски статии , ама вие съвсем у лево отидохте бе ! Това сега агитация ли е ? Щом германците го поемат , ше го поемете и вие ...туй е подтекста ! Еми трябват повече като Орбан ! *** надупването !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Тези "бежанци" са предимно МЛАДИ МЪЖЕ! Странно е че са повече от жените децата и старците които обикновенно бягат от войните докато мъжете воюват. Насочват ги към страни определящи политиката на Европаhttps://***.youtube.com/watch?v=MF28AOd-2gA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Цялата тази агресия на тези "бежанци" , тяхното поведение им е подшушнато и преследва цел. Целта е радикализиране на Европа. Американците искат управа сходна на тази в Украйна. Тогава няма да има мърдане за европейските граждани. Ще ги готвят за война с Русия. Не е случайно активизирането на Русия в Сирия! Бързат руснаците да предодвратят катастрофата в Европа!https://***.youtube.com/watch?v=MF28AOd-2gA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Всичко което се случва в момента трябва да се разглежда през призмата на плановете на САЩ за Европа!https://***.youtube.com/watch?v=7wakePa705I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"За разлика от безпочвените тревоги в България германците са изправени пред огромен проблем. Но не си затварят очите, а се опитват да организират посрещането и обгрижването на тези стотици хиляди хора. Обществото си дава ясна сметка какво го очаква, но не изпада в паника."- анализира за Deutsche Welle Александър Андреев.====реалност , факти..."Германия възстановява временно контрола по границата с Австрия заради масирания наплив на бежанци, заяви в неделя вътрешният министър Томас де Мезиер. Германските железници спряха движението на влакове към Австрия до понеделник сутринта. Седмица след като германският канцлер Ангела Меркел ефективно отвори германските граници за прииждащите мигранти, най-мощната европейска държава призна, че е достигнала своя предел."Да открием разликите между картината описана от въпросния "анализатор" и реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още