IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма намерение да се отказва от транзита на руски газ

Русия и Турция трябва да се разберат за "Турски поток", посочи външният министър на страната Никос Кодзиас

15:48 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция няма намерение да се отказва от транзита на руски газ

Гърция не възнамерява да се откаже от плановете за транзит на руски природен газ, съобщи министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Кодзиас по време на конференция в Атина, пише руската информационна агенция ТАСС.

Неговият коментар е свързан с последното развитие на отношенията между Гърция и САЩ в енергийната сфера. В последните седмици двете държави на различни нива обсъждат проекти като Трансадриатическия газопровод (TAP) и газовата връзка IGB (между Гърция и България) като начин за развитието на енергийната сигурност в региона.

„От самото начало казах на американците, че гръцкото правителство няма да се откаже от руския газопровод, като и когато той пристигне до нашата граница“, каза още Кодзиас, допълвайки, че за реализацията на проекта обаче е нужно да се разберат Анкара и Москва.

„Турски поток“ е проектът, който в плановете на руския президент Владимир Путин трябва да замести „Южен поток“. Строителството трябваше да започне още през юни, но Русия и Турция така и не са се разбрали за реализацията му.

Очакванията са преговорите да бъдат възобновени след изборите в Турция, които са насрочени за 1 ноември.
В края на миналата година Владимир Путин съобщи по време на свое посещение в Анкара за спирането на“Южен поток“ и плановете за реализацията на „Турски поток“.

Според тях газопроводът трябва да пренася по 63 млрд. куб. метра газ годишно от Русия към Югоизточна Европа по четири тръби. Едната от тях ще задоволява нуждите само на турския пазар, а останалите три – през газов хъб на територията на Гърция -на европейските потребители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още