IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска схема ще гарантира депозитите в банковия съюз на ЕС

ЕК предложи мерки за стабилизиране на Икономическия съюз, предвиждащи и "по-сплотено" представителство на еврозоната

11:34 | 22.10.15 г. 1
Европейска схема ще гарантира депозитите в банковия съюз на ЕС

До края на годината Европейската комисия ще изготви предложение за обща схема, която да гарантира депозитите, като част от мерките за финализиране на банковия съюз в ЕС. Това стана ясно от представянето на мерките за стабилизиране на Икономическия и паричен съюз на общността.

Новата схема ще гарантира, че гражданите могат да бъдат сигурни в безопасността на своите депозити, независимо от тяхното географско местоположение. Комисията ще предложи система, основана на презастраховане, която да съхрани националните схеми на държавите членки.

Пакетът предвижда още и „по-сплотено“ представителство на еврозоната в международните организации и по-специално в Международния валутен фонд (МВФ), както и мерки за допълнително намаляване на риска в банковата система.

ЕК ще създаде независим консултативен Европейски фискален съвет, който да оценява изпълнението на фискалната рамка на ЕС и да предоставя становища относно бъдещата фискална позиция, адекватна за еврозоната като цяло.

Мерките бяха представени от комисаря, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, допълват от пресцентъра на ЕК. „Европейският икономически и паричен съюз се нуждае от стабилни основи, не на последно място за да е по-издържлив при бъдещи сътресения и за да устоява на световните предизвикателства, пред които сме изправени“, каза той по време на презентацията си.

По време на обсъждането на новия пакет от мерси комисарите са достигнали до извода, че външното представителство на еврозоната не е в крак с нарастващата й икономическа и финансова тежест и държавите от валутния съюз не действат сплотено. Затова и ще се работи за засилването на представителството на валутния съюз в международните организации.

Предвижданията на ЕК са икономическият и паричен съвет да бъде изцяло финализиран най-късно през 2025 година. Дотогава всички граждани на общността ще ползват единната валута и ще бъдат изпълнени всички предвидени мерки.

Постигането на по-задълбочен и справедлив Икономически и паричен съвет беше един от приоритетите, посочени от Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му начело на ЕК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zap
преди 8 години
До 2025 г. всички граждани на общността ще ползват единната валута??вЕрно?и ние, и англичаните ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още