IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови инспектори подозират Ватикана в пране на пари

Подозренията падат върху отдел на банката на Ватикана, отговарящ за управлението на недвижимите имоти и инвестициите

22:25 | 03.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ватикански финансови инспектори подозират, че отделът на Ватикана, отговарящ за управлението на недвижимите имоти и инвестициите, в миналото е използван за пране на пари, търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара, предава Ройтерс.

Информацията е от конфиденциален документ, който обхваща периода 2000-2011 г. Той е предаден на италиански и швейцарски следователи за проверка, тъй като част от дейността, свързана с отчетите, се е състояла в техните страни, посочва високопоставен източник от Ватикана.

Въпреки че фокусът на медиите върху неясните финанси на Ватикана от десетилетия пада върху нейната банка, чието официално име е Институт за религиозни дейности (IOR), департаментът, наречен Администрация на патримониума на Светия престол (APSA), действа като основна финансова сила.

APSA е нещо като счетоводна кантора, която управлява недвижимите имоти на Ватикана в Рим и навсякъде другаде в Италия, плаща на работещите във Ватикана и е отдел за човешки ресурси.

Едно от нейните две подразделения управлява финансовото портфолио на Ватикана. Докладът, който е 33 страници, подозира, че въпросното подразделение е използано от външно лице за бизнес, несвързан с Ватикана. Възможно е в случая да са замесени служители на APSA, което е в нарушение на правилата на институцията.

Вътрешното разследване е част от усилията на папа Франциск да даде свобода на ватианските финансови власти да разследват надълбоко, пренебрегвайки някои картинали, които биха предпочели да забравят миналото, след като Ватикана прие основни реформи и започна проверки за осуетяването на нередни практики.

Под ръководството на папа Франциск Ватикана направи промени в известната със скандалите си банка, даде повече правомощия на органа за финансово разунаване, назначи първия си одитор и създаде ново министерство, което да контролира икономическите дейности на всички отдели, които преди управляваха бюджетите с малко или без никакъв контрол. Не е ясно дали всичко това ще бъде достатъчно, за да донесе пълна финансова прозрачност на традиционно потайната Ватикана.

Докладът на ватиканските финансови следователи обхваща дейността на Джампиетро Натино, председател на частната италианска банка Banca Finnat Euroamerica. Подозренията са, че Натино е използвал сметки в APSA за лични сделки на италианския пазар на ценни книжа, посочва докладът, допълвайки, че повече от 2 млн. евро са били прехвърлени в Швейцария преди затварянето на сметките, когато Ватикана обяви по-стриктните си нови закони срещу прането на пари. Последното постави паричните преводи под значително по-голям контрол.

Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Ватикана е една от най-старите перачници в Европа, а ако не и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
че как ще перат пари? те дори не плащат данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
is this a surprise???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още