IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови инспектори подозират Ватикана в пране на пари

Подозренията падат върху отдел на банката на Ватикана, отговарящ за управлението на недвижимите имоти и инвестициите

22:25 | 03.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От 22 май 2000 г. до 29 март 2011 г. Натино, който е бил в борда на много италиански фирми, е бил собственик на “Портфолио 339” в APSA, което се състои от четири отделни сметки.

В доклада се говори за “съмнителния произход и съмнителното крайно местонахождение на средствата от затвореното портфолио 339” и се пита защо Натино е имал сметки в APSA, когато това е очевидно нарушение на разпоредбите на отдела. Въпросните правила, които са публикувани на сайта на Ватикана и са споменати в доклада, посочват, че департаментът може да извършва финансови сделки за трети страни само в “изключителни случаи” и само с предварителното разрешение на кардинала, който отговаря за това.

Финансовите следователи са предали цялата информация, с която разполагат, на главния прокурор на Ватикана Джан Пиеро Милано, разкрива високопоставен източник, допълвайки, че Милано е започнал собствено разследване.

Следователите са призовали прокурора да проучи за евентуално пране на пари, търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара, свързани със сметките на Натино. Освен това настояват да бъде разгледано дали служителите на APSA носят някаква отговорност за дейността по сметките на Натино и дали са спазили вътрешните правила и процедури на отдела.

Дъщерята на Натино - Паола, която е говорител на банката, отказва да коментира Портфолио 339 и подозренията от доклада. 

От офиса на Милано не са отговорили на телефоните обаждания. Преди той е посочвал, че не коментира разследванията си.

Кардиналът, отговарящ за APSA от 2002 до 2011 г., осем от 11-те години, които обхваща разследването, е Атило Никора, който сега е пенсиониран. В доклада не се посочва нищо за него, но се цитира правилникът на отдела, че само той може разреши финансови операции за трети страни.

В писмо до Ройтерс Никора посочва, че APSA не е банка, "защото не заема пари", но отказва да коментира списъка с въпроси, изпратен до секретарката му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Ватикана е една от най-старите перачници в Европа, а ако не и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
че как ще перат пари? те дори не плащат данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
is this a surprise???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още