fallback

Може ли Европа да научи от Либия как да се справи с бежанската вълна?

Политиката на "затворените граници" подхранва незаконния трафик на хора, твърди експерт

21:25 | 11.11.15 г. 11

Европа може да научи много от Либия по отношение на управлението и контролирането на потоците от емигранти, посочва в интервю за Deutsche Welle Матиа Толдо, автор на нов доклад на Европейския съвет по външна политика (ECFR) по темата за справяне с бежанската вълна.

Според него голяма част от бежанците, които пристигат в Европа, все още идват от Либия. Новият маршрут през Турция и Балканите е много по-скорошен, ето защо Европа може да се учи от опита, който има Либия в справянето с всички проблеми, пред които континентът е изправен напоследък.

Толдо смята, че един от най-важните уроци, който Европа трябва да научи, е свързан с Гърция, Турция и маршрута през Балканите. По думите му, ако бежанците на получат правно разрешение за преместване в Европа, само им се обещава документите им да бъдат разгледани, щом стигнат в определени страни, а държавите всъщност се окажат незаинтересовани как въпросните хора ще пристигнат, трафикантите на хора ще стават все по-богати. Те по-късно ще инвестират парите, които са спечелили, в това да доведат други видове имигранти в Европа, не само бежанци, коментира Толдо.

Политиката на "затворените граници" в някои държави също промага за подхранването на незаконния трафик на хора, допълва авторът на доклада.

Ако Европа продължава да се фокусира върху това да задържи навън имигрантите, това ще доведе до разрастване на групите за контрабанда, а още повече имигранти ще заживеят незаконно в Европа.

"Първото, което трябва да направим, е да дадем възможност на търсещите убежище, да пътуват до Европа по организиран начин, с полети например, а след това да подават своите заявления, когато се озоват в Европа", посочва Матия Толдо.

Според него това ще спре контрабандата или поне ще я ограничи, превръщайки я в по-малко печеливша. Освен това ще намали общия брой на хората, които търсят убежище.

В Западна Африка трафикантите на хора предлагат намаления, така че онези, които не са готови да мигрират, решават да го направят, защото е евтино и бързо.

"Впечатлението, което Европа оставя, е, че затваря вратите си, а това има лош ефект, тъй като хората, които не са мигрирали, веднага решават да го направят. Те смятат, че щом вратата се затвори веднъж, повече няма да имат такава възможност", обобщава Толдо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още