IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците ще струват над 21 млрд. евро на Германия?

Изчисленията са за подслон, изхранване, детски градини, училища, курсове по немски език, образование и управление на 1,1 млн. бежанци

17:00 | 10.11.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полицаи ескортират мигранти към център за регистрация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицаи ескортират мигранти към център за регистрация. Снимка: Ройтерс

Мюнхенският Институт за икономически изследвания Ifo очаква разходите на Германия, свързани с приемането, настаняването и последващите грижи за бежанците, за тази година да достигнат 21,1 млрд. евро.

„Това включва подслон, изхранване, детски градини, училища, курсове по немски език, образование и управление“, пояснява икономистът от Ifo Габриел Фелбелмайер. Като основа на изчисленията организацията е приела, че страната ще приеме 1,1 млн. бежанци. 

Германия е най-предпочитаната дестинация за мигрантите, които идват от Сирия, Афганистан и някои африкански страни. По официални данни страната очаква тази година 800 хил. мигранти, но тази прогноза може да се окаже под реалния брой, тъй като към края на октомври в Германия вече са пристигнали близо 760 хил. мигранти.

Досега институтът изчисляваше разходите за държавата за първите 12 месеца на 10 млрд. евро, но само за подслон и изхранване на 800 хил. мигранти. 

„Ключовете за разходите и за интеграцията са квалификацията и пазарът на труда“, заяви още Фелбелмайер. Много мигранти били зле образовани. Над 40% от запитаните от Ifo представители на индустриални корпорации от Западна Германия считат бежанците за потенциални служители само като помощен персонал. В Източна Германия този дял бил дори по-нисък.

Като цяло 29 на сто от представителите на всички браншове на преработвателната индустрия считат въведената наскоро минимална ставка на заплащане за основен проблем. Така например за 60% от представителите на строителната индустрия и търговията считат това за основен проблем.

Ето защо Ifo настоява за пълно отпадане на залегналата в законите минимална ставка за заплащане, не само за бежанците, но и поне за младите служители без квалификация. Според института на бежанците трябва да им се даде възможност да започнат веднага работа и паралелно да държат изпити по немски.

„Може да се опасяваме, че много от тях няма да намерят работа при минималното заплащане от 8,50 евро, тъй като производителността им е ниска“, поясняват икономистите. „Затова може би трябва да се помисли за генерално намаляване на минималната ставка, за да не възникне допълнителна безработица“. Междувременно и федералното Министерство на труда очаква нарастваща безработица заради бежанците през следващите години.

Като цяло мюнхенският институт предупреждава да няма свръхочаквания за приноса на бежанците към германската икономика. „На пазара на труда наистина ще има предимства, но те ще бъдат свръхкомпенсирани от по-високата безработица и нетния трансфер на имигранти“.

По-този начин обаче Ifo се изказва доста по-песимистично от други икономически мозъчни тръстове, като например Института за икономически изследвания DIW или близкия до работодателските организации Институт на германската икономика, които виждат поне в дългосрочен план сериозни плюсове за конюнктурата на страната. DIW очаква, че  приносът на имигрантите за брутния вътрешен продукт на страната през 2016 г. ще бъде около ¼ процентен пункт.

Освен това от организацията настояват за увеличаване на помощта за бежанците в съседните на Сирия страни. Същевременно обаче външните граници на Шенгенското пространство трябвало да бъдат засилени, а вътрешният пазар да се поддържа в пълна функционалност. 

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Първо ръката дето отива там не е работна...второ я обясни как ше върнат останалото в граничните държавици...трето като премахнат минималното заплащане ше го издухаш и ти барабар с ман.густите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
То е премерено - на вас, щото вие го поемате сега :) Немците ще си задържат работната ръка, останалото обратно в граничните държавици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Ти па кога си виждал Мюнхен? Бедняк като теб може да оцелее само в Берлин хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
А шведите официално обявиха :"Стойте в Германия !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
Къде е трола lyusien да разясни за огромните ползи от тълпите тарамбуки в Германия. И за пореден път го подканям да прибере колкото се може повече сажди у дома, за да може после цял живот да си клати краката и да събира тлъстите пачки от реализираният им потенциал.В Мюнхен в момента има цели лагери, които преливат от въпросните кадри с всичките им традиционни ценности. Смрад, ***, крясъци и мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Германски социолог излезе с прогнозата, че ако по 10 хил. бежанци на ден навлизат в страната, както е положението сега, германците ще станат малцинство до 5 години в собствената си родина. И тогава няма да има Германия, а Германистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ами то преди да отворят уста ,тябваше първо да мерят отзад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Нито едно от числата в статията НЕ Е коректно. Вие пропускате факта, че говорим за 1 милион МЪЖЕ, а те НЕ се нуждаят от детски градини, училища и т.н. Средния брой деца в Сирия е по 3 семейство, а сигурно 15-20 % от мъжете са полигамни и имат 2,3,4 жени и някой от тях са с по над 20 деца. Като включим членовете на семействата на тези мъже може да говорим да 5-6 МИЛИОНА души, а не 1.1 милиона както сладко заблуждавате с тази статия. И следователно трябва да преразгледаме числото 21 милиарда и да стигнем до числото 121 милиарда или дори 240 милиарда евро считайки, че сред мъже има поне 5 хил. закоравели терористи, много от които ще избухнат рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още