IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилването на миграционния поток - основният риск пред България

Все още не сме изградили необходимата система и ресурси, за да се справим с киберзаплахите, предупреждава президентът

15:51 | 10.11.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Рискът от продължаване или засилване на миграционния поток към България е основният пред страната ни. Това коментира президентът Росен Плевнелиев след края на продължилото 5 часа заседание на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който бяха обсъдени геостратегическите рискове пред България.

Плевнелиев призна също така, че все още не сме изградили необходимата система и ресурси, за да се справим с киберзаплахите. Той припомни, че в края на октомври бяхме свидетели на най-голямата кибератака към сайтовете на държавни институции по време на изборите. По думите му целта е ясна - провокация към обществото и държавата, а случилото се показва уязвимостта на страната ни и изисква спешни мерки.

По време на заседанието бяха изслушани директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба "Военна информация" и министри. След края му Плевнелиев заяви, че съветът е бил успешен и е постигнат пълен консенсус, с резервирано отношение от "Атака“.

Президентът изброи редица геостратегически рискове за сигурността – тероризъм, радикализиране на европейски граждани, които се присъединяват към “Ислямска държава”, редица замразени конфликти, рискове за енергийната сигурност, които се пораждат от наличието на един доставчик на газ, слабо икономическо развитие, бедност, социално изключване, сътресения във финансовата система, промените в климата, заплахи за информационната сигурност и други.

По думите на Плевнелиев трябва да инвестираме в сигурност и отбрана, защото кризите взаимодействат помежду си, което води до невиждано досега ниво на непредсказуемост в международната среда за сигурност.

Държавният глава посочи, че са необходими стъпки за засилване на функционалността на службите, но и преодоляване на вътрешното напрежение, което се забелязва в някои звена от сектора за сигурност.

Членовете на КСНС препоръчват на Министерския съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на структурите в сектора за сигурност. Съветът по сигурността към Министерския съвет пък трябва да приеме план за действие при мащабна миграционна вълна, който да бъде осигурен финансово и технически.

Министерският съвет трябва да разработи и внесе в парламента и проект на Закон за противодействие на тероризма и да осигури звената за киберсигурност за изграждане на способности за противодействие на кибератаки.

Правителството трябва да приеме и Стратегия за киберсигурност и план за изпълнението й и под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява дейностите по изпълнението на стратегията.

КСНС препоръчва още институциите и партиите да работят активно за формиране на единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при спазване на критериите за членство.

Политиците трябва да работят и за намиране на трайни решения за справяне с причините за миграционната криза.

ТВ Bulgaria ON AIR обобщава реакциите след КСНС във видеото

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
По-добре куче в Германия, отколкото човешко същество в България", цитира съдията думите на сирийския бежанец германският национален всеки "Ди Велт".==Плевнелиев е президент на гореспоменатите човешки същества! Той обяче е вгледан в геостратегическите рискове!? . ха ха ха ха ха сякаш някой би му дал думата по тях или начина им на решение. Каква космополитност. Без нас САЩ за загубени. Само ние можем да спрем "агресивната" Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Космополитният ни президент трябва да стъпи на земята и да се огледа около себе си. Най големия риск пред България е мизерията на избирателите му, следван от външната му политика опитваща упорито да ни вкара между шамарите на великите сили в чужда угода и полза! Следват УМИШЛЕНОТО занемаряване на образованието което ще ни изравни с *** по знания! Да обясни защо кликата му /последователи на НПОтата/ драпат да намалят хорариума на средното образование до степен която ще направи изключително трудно за българите да учат в чужбина !? Какво се опитват да направят? За глобалното затопляне се загрижил нашия! ха ха ха Какво произвежда страната ти бе алоооу. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Космополитният ни президент трябва да стъпи на земята и да се огледа около себе си. Най големия риск пред България е мизерията на избирателите му, следван от външната му политика опитваща упорито да ни вкара между шамарите на великите сили в чужда угода и полза! цитат: "германският вестник Ди Велт, който за разлика от България не е преставал да бъде авторитетен и влиятелен, публикува следната разтърсваща изповед на сирийски бежанец. Разтърсваща за нас. След като германският съдия разгледал и одобрил молбата му за убежище, го питали защо не иска в България, където била първата му регистрация. По-добре куче в Германия, отколкото човешко същество в България", цитира съдията думите на сирийския бежанец германският национален всеки "Ди Велт"."Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу четирима мъже за отвличане и грабеж на сирийски бежанец". Обрали бежанец. ха ха смятайте каква небивала мизерия щом бежанците са богати хора за българите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Все още не сме изградили необходимата система и ресурси, за да се справим с киберзаплахите, предупреждава президентът" - Затова настоява да се въведе електронно гласуване!? :))"Награждавам вселенския патриарх с орден за дето унижи нашия отнасяйки се с него като с епископ" ! :))))) Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Доста омърлушени нещо излязоха господата от рандевуто, да не кажа сго^внясани... Да не им е загорчала нещо евроатлантическата интеграция?Щото нещо май пак ни гласят да ни връщат там, където, според някои авторитети на запад, ни е мястото - при турците. Приказки за приемни пунктове за бежанци на Балканите, подмятания за войни в региона...А може би са прочели тази статия:http://***.washingtontimes.com/news/2015/nov/5/islamic-state-plotting-to-infiltrate-destabilize-b/?page=all
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още