IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е Европа до официалното възстановяване на граничния контрол?

Доналд Туск предупреди миналата седмица, че времето пред Шенгенското пространство изтича

15:10 | 14.11.15 г.
<p>
	Франция незабавно организира пунктове за проверки по границите, за да се справи с вълната от тероризъм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франция незабавно организира пунктове за проверки по границите, за да се справи с вълната от тероризъм. Снимка: Ройтерс

След атентатите в Париж и провала на преговорите за бежанската криза Европа е съвсем близо до официалното възстановяване на граничния контрол, пише АП.

Още в четвъртък председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск предупреди, че времето пред Шенгенското пространство изтича.

Повечето държави вероятно ще последват примера на Дания, Швеция, Австрия, Германия и други страни и ще наложат граничен контрол заради миграционния поток. Унгария и Словения изградиха огради по границите си, за да контролират и възпрепятстват преминаването, а Австрия стана поредната държава от ЕС, която обяви строителството на възпрепятстващо съоръжение.

Унгария пък обяви, че е готова да вдигне и ограда по границата си с Румъния, ако мигрантската криза продължи.

След атентатите в столицата на Франция снощи Белгия незабавно въведе проверки по границата си с Франция. Последваха я Италия, Холандия и други страни, включително и България. Париж пък взе безпрецедентното решение да затвори границите, с изключение на летищата и ключовите жп връзки, докато се справи с вълната на тероризъм.

Тази седмица европейските лидери не стигнаха до споразумение с лидерите на африканските държави за миграцията и връщането на нелегалните имигранти в държавите им на произход.

Политиците от африканските държави отказаха да подпишат сделка за реадмисия на нелегалните имигранти. Според агенцията изглежда с позицията си те се опитват да окажат натиск за приемането на търговски сделки с преференциални условия, визови облекчения и помощ за развитие.

Според Туск спасяването на Шенген е своеобразно състезание с времето. Той обаче заяви готовност Европа да спечели това състезание, като признава, че без ефективен контрол на външните граници на ЕС шенгенските правила няма как да оцелеят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още