IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Бундестаг одобри военната намеса в Сирия

1200 германски войници трябва да участват в разузнавателни полети и в операция на фрегата

12:38 | 04.12.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плакат на протестиращ срещу германската военна намеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плакат на протестиращ срещу германската военна намеса. Снимка: Ройтерс

Германският Бундестаг одобри намесата на Бундесвера (германската армия) в битката срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия, предаде DPA.

Със „за“ са гласували 445 депутати, а против са били 146 парламентаристи. Седмина са се въздържали. 

Tака 1200 германски войници трябва да участват в разузнавателни полети и в операция на фрегата в международната коалиция срещу ИДИЛ. Засега срокът на одобрената намеса е до края на 2016 г. 

Решението на Берлин да се присъедини към международната коалиция идва, след като Франция отправи искане след терористичните атаки в Париж през ноември. 

Берлин ще изпрати в Сирия разузнавателни самолети Eurofighter Tornado, чрез които да подпомогне Франция в борбата срещу радикалната групировка. Освен това Германия възнамерява да прати и самолети за зареждане на изтребителите на коалицията срещу ИДИЛ. 

Германската армия ще разположи следващата седмица първите самолети за операцията в Сирия, пише Die Welt. Два разузнавателни изтребителя Tornado и самолет -цистерна за зареждане ще се преместят от база Ягел в Шлезвих-Холщайн в турската база на НАТО в Инджирлик, заяви комодорът на ескадрилата полковник Михаел Крах. Разузнавателните самолети на Бундесвера ще са на разположение за операции през януари. До тогава общо шест самолета от този тип ще бъдат преместени в Инджирлик.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер през последните дни призоваваха за подкрепа на мисията. „В края на краищата няма да има военно решение на сирийския конфликт“, заяви Щайнмайер. 

Германия планира продължителността на мисията да е 12 месеца поне първоначално, т.е. до декември 2016 г., каквато е и практиката при всяка германска намеса в чужди конфликти. Все пак външният министър  коментира пред германския Bild, че очаква намесата на германските военни сили в региона да е по-продължителна. Щайнмайер изтъкна, че „Сирия няма бъдеще с Башар Асад“ начело. 

Французите вече пратиха своя самолетоносач Charles de Gaulle в Средиземно море, като сега той ще бъде подсигурен чрез германска фрегата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Напълно съгласен. Против puppet-ите и преди и след преврата съм. Но щом преди и след "преврата" е едно и също, не е коректно да обвиняваш путин за украйнските проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
каквото е имало и преди въпросния "преврат" :):) пък ти си избери как да го наричаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Ако не е имало преврат, не е имало и оставка, какво има тогава в украйна за президент?- Щи кажа - puppet.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Ходил съм разбира се, разликата е от небето до земята .... Русия си е феодална държава по мутренски тертип като нашата, но в пъти по зле.Що? Когато има преврат няма право. Правовите закони спират да функционират, защото силовата власт е превзета. В такъв случай по-силния печели. Или ще тръгнеш да ми обясняваш за ......Не, няма да ти обяснявам за ООН и там квото и да е, защото зада имат те смисъл трябва една държава да спазва международните споразумения които е подписала, а Русия не ги спазва.. иначе аз Путиновата логика е знам, но тя се разминава с нормалната...и даже да е имало силов преврат (а то е нямало), пак не можеш да анексираш безугледно ... това са хора, въпреки че на диктатора не му пука особенно.Хубаво да ми дадеш и друг пример, къде другаде е имало анексия след "преврат" ... даже и умразните от вас американци не са правили такива зулуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Ти някога през живота си ходил ли си в русия?Отиди, виж, отиди и в САЩ. Пожелавам ти го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"непризнавахте че е анексирал"- Объркал си се."щото имало силов преврат и за това се анексира"- Що? Когато има преврат няма право. Правовите закони спират да функционират, защото силовата власт е превзета. В такъв случай по-силния печели. Или ще тръгнеш да ми обясняваш за международен съд? ООН? и т.н. глупости... Дрън дрън."да земе да ни анексира и нас"- Като нищо! Точно затова запада "произвежда" пари, за да не изгладнява плебса. Плебса ако е на топло и не е гладен няма никакво значение какво се случва в политиката. Типично по американски тертип.Тва за зъбите няма да го коментирам.. много си далече от истината..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Щото не се разбра с финансовия министър. Тогава искаха да ограничават разходите. Сега залозите са вдигнати, защото видяха какво може да се случи с българия след като се заговори за излизане от разни съюзи и влизане в разни проекти (ЕС, НАТО, Южни потоци и т.н.)Тогава ЕС/САЩ разбраха, че по-добре да "произведат" малко пари и да ни ги дадат, отколкото да падне про-европейското правителство, мафията окончателно да вземе властта и вероятно да се обърне към путин.Затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 8 години
Путин е един диктатор, който ще доведе народа си до глад и мизерия, никакъв коректив не е. А можеше да изгради икономика за чудо и приказ, защото тази голяма държава има голям потенциал, но си остава само с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 8 години
Ще анексира разбира се. Щом може да има силов преврат, защо да няма силово анексиране? поне имаме напредък, преди непризнавахте че е анексирал ... иначе ще ме извиняваш, но няма никаква логика в изказването ти ... щото имало силов преврат и за това се анексира ... без да коментирам еднаста заблуждаваща информация, не виждам логиката .... да земе да ни анексира и нас ... щото не си мием зъбите по два пъти на ден ... примерно , а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 8 години
не съм съгласен ... тогава що подаде оставка миналия път ?.... къде бяха тези западни служби ?Кво се заблуждаваме, тук винаги са работили по успешно руските служби, ако това дето ти го казваш е вярно може само да се радваме, но според мен изобщо не е вярно... ние сме си били руска колония винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още