IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Бундестаг одобри военната намеса в Сирия

1200 германски войници трябва да участват в разузнавателни полети и в операция на фрегата

12:38 | 04.12.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плакат на протестиращ срещу германската военна намеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плакат на протестиращ срещу германската военна намеса. Снимка: Ройтерс

Германският Бундестаг одобри намесата на Бундесвера (германската армия) в битката срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия, предаде DPA.

Със „за“ са гласували 445 депутати, а против са били 146 парламентаристи. Седмина са се въздържали. 

Tака 1200 германски войници трябва да участват в разузнавателни полети и в операция на фрегата в международната коалиция срещу ИДИЛ. Засега срокът на одобрената намеса е до края на 2016 г. 

Решението на Берлин да се присъедини към международната коалиция идва, след като Франция отправи искане след терористичните атаки в Париж през ноември. 

Берлин ще изпрати в Сирия разузнавателни самолети Eurofighter Tornado, чрез които да подпомогне Франция в борбата срещу радикалната групировка. Освен това Германия възнамерява да прати и самолети за зареждане на изтребителите на коалицията срещу ИДИЛ. 

Германската армия ще разположи следващата седмица първите самолети за операцията в Сирия, пише Die Welt. Два разузнавателни изтребителя Tornado и самолет -цистерна за зареждане ще се преместят от база Ягел в Шлезвих-Холщайн в турската база на НАТО в Инджирлик, заяви комодорът на ескадрилата полковник Михаел Крах. Разузнавателните самолети на Бундесвера ще са на разположение за операции през януари. До тогава общо шест самолета от този тип ще бъдат преместени в Инджирлик.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер през последните дни призоваваха за подкрепа на мисията. „В края на краищата няма да има военно решение на сирийския конфликт“, заяви Щайнмайер. 

Германия планира продължителността на мисията да е 12 месеца поне първоначално, т.е. до декември 2016 г., каквато е и практиката при всяка германска намеса в чужди конфликти. Все пак външният министър  коментира пред германския Bild, че очаква намесата на германските военни сили в региона да е по-продължителна. Щайнмайер изтъкна, че „Сирия няма бъдеще с Башар Асад“ начело. 

Французите вече пратиха своя самолетоносач Charles de Gaulle в Средиземно море, като сега той ще бъде подсигурен чрез германска фрегата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Виж сега.Я ми кажи утре ако в германия стане протест срещу меркел тя ще си подаде ли оставката?Ако оланд?Ами срещу бойко тук в българия?Ами срещу камерън в UK?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 8 години
моля неграмотните глупофили да не се месят, помощите за хeроин са в съседната стая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 8 години
понеже привържениците на диктатора като цяло се хващате за конкретните думи в изказването, а не в смисъла му ... вече ги подбирам по внимателно :):) .... ама като гледам сега почнахте да ми вкарвате думи които не съм написал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Остави го , тоя не е "као" ами "ако" , плащат му да цапа форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 8 години
прави разлика между пали и запалил ... аз не използвах минало време в моето изказване.иначе за сега е запалил само конфликта в Украйна... незнам дали може да се квалифицира като война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Първо да ти отговоря на въпроса. Аз не се сърдя на тях. Те си играят картите. И Путин и немците и френците и американците..Коя война е запалил путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 8 години
ама сърди се на Путин, той пали войни по Европа, що на нйемците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
А германския бундестаг ще го питат ли дали да се намеси ако например турция (асоцииран) или друга страна член на НАТО бъде атакувана?- Ами не, тогава просто ще изпратят пешките на заколение, без да питат нито един парламент.Защо ли?- Ами защото така казва Чл. 5 и понеже сме правови, солидарни държави, които се защитават дружно, трябва да го спазваме и да изпратим младите мъжленца с непоникнали брадички на фронта.Как политиците създават войни ли?- Ами ето така.. "с добро" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още