IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция намали прогнозния ръст за четвъртото тримесечие

Терористичните атаки са се отразили негативно върху сектора на услугите

18:02 | 08.12.15 г.
<p>
	Централната банка на Франция.<em> Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Централната банка на Франция. Снимка: Архив, Ройтерс

Френската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж в страната до 0,3%, а отчасти виновник за това е ударът, който понася хотелиерската и ресторантьорската индустрия след терористичните атаки от миналия месец. Преди това френските централни банкери залагаха на ръст от 0,4%, предава MarketWatch.

Централната банка даде ревизираната си оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в месечно проучване за нагласите на бизнеса. Според него оптимизмът в сектора на услугите е спаднал до 96 пункта през ноември, докато ревизираните данни за октомври показаха 97 пункта, пише Ройтерс.

Атентатите от 13 ноември, при които загинаха 130 души, са оказали влияние върху активността в хотелиерската, ресторантьорската и развлекателната индустрия през изминалия месец, посочват централните банкери.

Това се потвърди и от резултатите от проучването на Markit за PMI индекса, които излязоха по-рано този месец. Индикаторът отчете забавяне в ръста на услугите в страната поради атентатите.

На туристическата индустрия се падат около 7,3% от френския БВП.

Също във вторник водещият авиопревозвач Air France-KLM отчете, че в резултат на атентатите приходите му през ноември са с 50 млн. евро по-малко.

Освен това най-голямата френска хотелска верига AccorHotels посочи, че броят на резервациите е намалял. В същото време френската централна банка очаква активността в повечето сектори на услугите да се повиши през декември.

Според проучването нагласите в индустриалния сектор са спаднали до 98 пункта през ноември, докато през октомври индексът отчете 99 пункта. Но и тук централните банкери очакват индексът да запише покачване през декември.

Като доказателство за засилващото се вътрешно търсене френските митници отчетоха ръст от 2,3% на вноса през октомври, но стагниращият износ доведе месечния търговски дефицит до най-високия размер от септември 2014 г.

Бюджетният дефицит на страната показва някои признаци на подобрения, като нивото му от началото на годината до края на октомври е 76,2 млрд. евро, което е по-ниско от същия период на миналата година, когато сумата възлизаше на 84,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още