IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сапен: Преговорите за облекчаване на гръцкия дълг трябва да започнат скоро

Решенията за уреждане на гръцкия дълг не бива да надхвърлят "червените линии", начертани от другите европейски страни, смята френският финансов министър

13:41 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Сапен (вдясно) и гръцкия му колега Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Сапен (вдясно) и гръцкия му колега Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Преговорите за облекчаване на гръцкия дълг трябва да започнат скоро. Това мнение е изказал френският финансов министър Мишел Сапен след разговори в Париж с гръцкия си колега Евклидис Цакалотос, предава APA, цитирана от БТА.

„Колкото по-бързо започнат тези преговори за гръцкия дълг, толкова по-добре ще е за всички нас“, каза  Сапен и добави, че това е позицията на Франция.

Френският министър на финансите изрази убеденост, че има решения за уреждане на гръцкия дълг, но те не бива да надхвърлят "червените линии", начертани от другите европейски страни.

Мишел Сапен подчерта, че бързо уреждане на гръцкия дълг ще подейства благоприятно на Гърция, тъй като по този начин страната би могла да получи по-голяма самостоятелност в действията си за развитие.

Той потвърди, че гръцкото правителство е решено да спази поетите ангажименти в средносрочен и дългосрочен план. Във връзка с участието на Международния валутен фонд в гръцката спасителна програма Сапен каза, че МВФ присъства в тази програма и че фондът на може да бъде изгонен от нея.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос отбеляза, че по отношение на участието на МВФ е нужно да бъдат потърсени баланси между ангажиментите и надеждността. Той увери, че гръцките пенсии няма да бъдат намалявани, но подчерта необходимостта от незабавна реализация на реформата в пенсионното осигуряване, за да бъдат избегнати допълнителни мерки за икономии

Целта на Гърция е да бъде изработена сериозна средносрочна стратегия, която да осигури устойчивост и надеждност на гръцката икономика, каза още Евклидис Цакалотос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още