IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Източното Средиземноморие може да е ключов енергиен играч

През февруари ЕК ще представи обновената си стратегия за втечнения газ, съобщи комисарят по въпросите на Енергийния съюз

16:38 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шефчович: Източното Средиземноморие може да е ключов енергиен играч

Източното Средиземноморие има потенциал да играе важна роля за енергийните доставки на Европа, коментира при своето посещение в Кипър комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович, цитиран от In Cyprus.

Той е в Никозия във връзка с обиколката си за популяризирането на Енергийния съюз на ЕС. По време на визитата му са предвидени срещи с кипърския енергиен министър Йоргос Лакотрипис и президента на страната Никос Анастасиадис.

Източното Средиземноморие вече привлича вниманието с няколко доказани перспективни находища на природен газ, намиращи се в акваторията на Кипър, Египет и Израел.

На въпрос как вижда възможностите за пренос на този газ до Европа, Шефчович коментира, че всичко зависи от бъдещата работа по разработването на полетата.

Припомняме, че Гърция е една от страните, активно работещи за реализацията на проектите в региона. Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас вече имаше няколко срещи в тази насока. В края на месеца в Никозия ще се проведе и нова тристранна среща между Гърция, Кипър и Израел, по време на която ще бъдат обсъдени новите енергийни проекти.

На този етап на развитието на проекта се гледа благосклонно и от европейските институции, защото то ще даде реална диверсификация на газовите доставки и ще намали зависимостта на Европа от руски природен газ.

Апетити за участие в проектите проявява не само Гърция, но и Турция. Страната активно търси нови източници на природен газ след обтягането на отношенията си с Русия. А с помощта на газа от Средиземно море и Анкара, и Атина ще могат да изпълнят плановете си за изграждане на газов хъб, който да разпределя доставките на газ не само в региона, но и за цяла Европа.

Средиземно море е важна част от енергийната карта на Европа и благодарение на потенциала за изграждане на терминали за втечнен газ, стана ясно още от думите на Шефчович в Никозия.

През следващия месец Европейската комисия ще представи своя актуализирана стратегия за втечнения газ и регионът ще бъде един от важните за навлизането на този нов източник за Европа, посочи още комисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още