fallback

Гърция се примири с ролята на МВФ в спасителната си програма

Плановете за пенсионната реформа са сериозно предложение, но все още системата зависи от бюджета, смята председателят на Еврогрупата

19:58 | 14.01.16 г. 1

Гърция е съгласна Международният валутен фонд (МВФ) да остане част от третата спасителна програма за страната, съобщи преди началото на заседанието на Еврогрупата, организацията на финансовите министри от еврозоната, председателят й Йерун Диселблум пред медии.

Той коментира, че е обсъдил темата с финансовия министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос и е получил потвърждение, че гръцкото правителство приема, че ролята на МВФ е важна част от процеса по изпълнение на заложеното в програмата, подписана през лятото на 2015 година.

В последния месец Атина активно лобираше за отпадането на Фонда от списъка с кредиторите в третия пакет. МВФ е част от плановете за съживяването на гръцката икономика от 2010 година насам и присъства във всички спасителни програми, подписани досега от Гърция.

Според премиера Алексис Ципрас обаче МВФ вече не е нужен на Гърция и европейските институции могат и сами да се справят със задачата да се стабилизира страната. Тази идея обаче срещна силната съпротива на европейските партньори на страната, дори и в лицето на френския финансов министър Мишел Сапен. Франция е един от най-големите защитници на Атина в еврозоната.

За МВФ в програмата за Гърция най-силно настоява Германия. Фондът обаче иска да види пенсионна реформа, солиден бюджет и решаването на фискални проблеми, посочи още Диселблум.

Преди началото на днешното заседание на Еврогрупата, на което се оценяват програмите на Гърция и Кипър, той похвали гръцкото правителство, отчитайки големия обем работа, свършен досега. Голяма част от направените реформи се точат от години и са били част от предишните програми, припомни още той.

Диселблум оцени като "сериозно предложение" изпратения от Атина план за пенсионната реформа, но основният въпрос е свързан с гарантирането на финансовата стабилност на новата система. "Все още се предвиждат пари от бюджета. В момента изплащането на пенсиите в страната много силно зависи от бюджета", посочи още той.

Пред Атина стоят още няколко предизвикателства - освен пенсионната реформа, това е и създаването на нов приватизационен фонд и някои фискални проблеми, каза още председателят на Еврогрупата. След изпълнението им ще може да се пристъпи към преразглеждане на дълга на Гърция.

"Процесът ще отнеме по-скоро месеци, отколкото седмици", повтори Диселблум тезата си относно преговорите по дълговете на Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още