IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Гърция да се отърве от МВФ удрят на камък

Кулминацията се очаква до броени дни след срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с директора на МВФ Кристин Лагард в Давос

11:48 | 13.01.16 г.
Усилията на Гърция да се отърве от МВФ удрят на камък

Усилията, които Гърция полага, за да премахне Международния валутен фонд (МВФ) от списъка с участниците в третата спасителна програма за страната, удрят на камък.

Обиколката на финансовия министър Евклидис Цакалотос из ключовите европейски столици показва, че неговите колеги са удовлетворени от постигнатия напредък на страната, готови са да разговорят за предоговаряне на гръцкия дълг, но не и МВФ да напусне програмата, съобщава Greek Reporter.

Основанията Фондът да остане като кредитор на Гърция са няколко. На първо място институцията е част от програмите за спасението на Ирландия, Испания, Португалия и Кипър. В тези страни вече беше постигнат напредък.

МВФ е и гарант за "технократско прилагане на европейските спасителни програми", а евентуалното политизиране на мерките е водело до провал. Гърция в момента изпълнява трета спасителна програма, защото забави ключови реформи, като например в пенсионната система, допълва още изданието.

МВФ е един от малкото привърженици за орязване на гръцкия дълг. Европейските кредитори са по-склонни да разгледат възможността за промяна на сроковете за плащане или лихвените проценти. В същото време обаче политиката на Фонда по стриктно орязване на социални разходи не се харесва особено в Атина.

Затова и правителството на няколко пъти се опита да прокара идеята МВФ да напусне програмата с мотива, че кризата в Гърция е европейски проблем.

Напускането на международната институция не среща подкрепа и във Вашингтон, съобщава "Катимерини". Ролята на МВФ е ключова в процеса на реформите, е заявил финансовият министър на САЩ Джак Лю в телефонен разговор с гръцкия си колега и е призовал Атина да си сътрудничи със своите международни партньори.

Всъщност кулминацията в разговорите за излизането на МВФ от гръцката програма ще бъде след броени дни. Очаква се темата да бъде водеща при срещите на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на Икономическия форум в Давос. Тогава е планиран и разговор между Ципрас и управляващия директор на Фонда Кристин Лагард.

Междувременно по-късно днес ще се проведе и най-важната среща на Цакалотос в Европа - с германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е един от най-големите критици на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още