IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Не е в интерес на Гърция МВФ да напусне спасителната програма

Отговорност кое е от интерес за страната носи гръцкото правителство, заявиха от Атина

22:21 | 08.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Шойбле: Не е в интерес на Гърция МВФ да напусне спасителната програма

Не е в интерес на Гърция да иска Международният валутен фонд да напусне третата спасителна програма, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле, пише Ройтерс.

Неговият коментар беше направен след срещата на финансовите министри на ЕС и беше по повод изказаното мнение на премиера на Гърция Алексис Ципрас, че Фондът не играе конструктивна роля по отношение на плановете.

Според Ципрас МВФ има нереалистични виждания за реформите в Гърция. Препоръката на Шойбле обаче е гръцкото правителство да не дискутира участието на МВФ, а да се съсредоточи върху своята задължения.

Лидерите на еврозоната "преговаряха достатъчно дълго" с Ципрас през тази година, за да постигнат споразумението за нов спасителен план, коментира още Шойбле, цитиран от Bloomberg. Според него, щом Алексис Ципрас е спечелил нов мандат на изборите през септември, "сега ще е в състояние да изпълни това, което е подписал".

Тези коментари предизвикаха и отговор от страна на Атина. Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили заяви, цитирана от "Катимерини", че "оговорност кое е от интерес за страната има гръцкото правителство". Тя повтори и тезата, застъпена от премиера на страната в интервю за обществената телевизия, че Европа може сама да се справи със собствените си проблеми. 

Участието на МВФ е от ключово значение за първия преглед по програмата, който вероятно ще приключи през февруари 2016 година, допълва Bloomberg. Първата дата за приключване на проверката как Атина се справя с реформите беше насрочена за ноември.

Според гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос обаче изпълнението на програмата върви в срок.

Прегледът на заложените в споразумението мерки е много важен за гръцкото правителство, което се надява след като получи позитивна оценка да започне и преговори за преструктурирането на дълга. Това беше и едно от предизборните обещания на Сириза, с което партията спечели нов мандат за управлението на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Ще е любопитна ситуация когато гърците осъзнаят, че сгрешена европейска парична система е водещият причинител на тяхна стопанска криза.Ако не се допускаше тази държавна грешка Република Гърция нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още