IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата похвали усилията на Гърция

Премиерът Алексис Ципрас не вижда смисъл от участието на МВФ в спасителната програма за страната

12:22 | 08.12.15 г. 3
Еврогрупата похвали усилията на Гърция

Позитивни са коментарите за работата на гръцкото правителство след заседанието на Еврогрупата късно снощи. Комисарят по икономическите и парични въпроси Пиер Московиси съобщи за "окуражаващо развитие" - основно относно рекапитализацията на четирите системни банки в страната, приемането на бюджета за 2016 година, а също и за данните за брутния вътрешен продукт на страната.

В пресконференцията след срещата на финансовите министри на еврозоната Московиси посочи още, че след системните банки идва ред и на по-малките финансови институции в Гърция.

"Този уикенд Гърция прие бюджета за 2016 година, в който присъстват задълженията, договорени през лятото", коментира още комисарят и допълни, че през тази седмица екип от представителите на институциите - кредитори на Гърция ще са в Атина, за да обсъдят изпълнението на тези задължения.

Очакванията са, че до седмица да бъде взето и решението за отблокирането на последната част от първия транш по третата спасителна програма за южната ни съседка. Сумата е в размер на 1 млрд. евро.

"Гръцкият БВП се очаква да бъде стабилен през 2015 година и да намалее с 0,7% през 2016 година", прогнозира още Московиси. Той отчете, че ситуацията се е подобрила видимо, защото през лятото, когато беше договаряна третата спасителна програма за Атина, прогнозите са били за свиване на БВП на страната с 2,3% през тази година и от 1,3% за следващата година.

Малко по-умерен е председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Той също признава напредъка на Гърция - особено за рекапитализацията на банките и голямото участие на частните инвеститори в процеса. Но припомни и че очаква реформите - фискални и структурни, които Атина все още не е започнала.

Междувременно гръцкото издание Greek Reporter съобщи, позовавайки се на свои източници, че правителството на Алексис Ципрас се кани да поиска оттеглянето на Международния валутен фонд (МВФ) от спасителната програма.

В пространно интервю за обществената телевизия ERT късно снощи гръцкият премиер не отрече слуховете и коментира, че Гърция не е искала МВФ да участва в третата спасителна програма за страната, вярвайки, че Европа сама трябва да се справи със своите собствени проблеми. От думите му стана ясно, че не смята за необходимо Фондът да участва в програмата и сега.

Гръцкият премиер беше категоричен още, че правителството е стабилно, макар и с подкрепата от 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент, а също и че няма да се стигне до намаляване на пенсиите догодина. Пенсионната реформа обаче ще бъде отложена с месец - вместо през декември, ще бъде дискутирана през януари 2016 г.

Ципрас коментира, че не очаква мярката да реши проблемите в сектора, особено на фона на 11-те орязвания на пенсиите през последните четири години. Затова и правителството ще потърси начин да не се стига до там, обеща премиерът. Възможността за ранно пенсиониране обаче ще отпадне, стана ясно още от думите на премиера. 

Реформата в пенсионната система е очаквана от кредиторите на страната, а намаляването на разходите за пенсии - заложено в изискванията към Гърция по програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
След достатъчно време гърците ще осъзнаят, че техните актуални обществени стопански проблеми са от наличие на сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Република Гърция нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Tzetzo
преди 8 години
извода колко са ни *** нашите управляващи. (за съжаление)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tzetzo
преди 8 години
Колко са хитри гърците, защо Ципрас иска МВФ да се оттегли?Според мен причината е ,че МВФ са много "по-строги" от ЕС и не се оставят да бъдат разигравани. Цитат от статията "Европа сама трябва да се справи със своите собствени проблеми." Значи ще продължат да доят ЕС , а нас папи ни галят по главите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още