IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се примири с ролята на МВФ в спасителната си програма

Плановете за пенсионната реформа са сериозно предложение, но все още системата зависи от бюджета, смята председателят на Еврогрупата

19:58 | 14.01.16 г. 1
Гърция се примири с ролята на МВФ в спасителната си програма

Гърция е съгласна Международният валутен фонд (МВФ) да остане част от третата спасителна програма за страната, съобщи преди началото на заседанието на Еврогрупата, организацията на финансовите министри от еврозоната, председателят й Йерун Диселблум пред медии.

Той коментира, че е обсъдил темата с финансовия министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос и е получил потвърждение, че гръцкото правителство приема, че ролята на МВФ е важна част от процеса по изпълнение на заложеното в програмата, подписана през лятото на 2015 година.

В последния месец Атина активно лобираше за отпадането на Фонда от списъка с кредиторите в третия пакет. МВФ е част от плановете за съживяването на гръцката икономика от 2010 година насам и присъства във всички спасителни програми, подписани досега от Гърция.

Според премиера Алексис Ципрас обаче МВФ вече не е нужен на Гърция и европейските институции могат и сами да се справят със задачата да се стабилизира страната. Тази идея обаче срещна силната съпротива на европейските партньори на страната, дори и в лицето на френския финансов министър Мишел Сапен. Франция е един от най-големите защитници на Атина в еврозоната.

За МВФ в програмата за Гърция най-силно настоява Германия. Фондът обаче иска да види пенсионна реформа, солиден бюджет и решаването на фискални проблеми, посочи още Диселблум.

Преди началото на днешното заседание на Еврогрупата, на което се оценяват програмите на Гърция и Кипър, той похвали гръцкото правителство, отчитайки големия обем работа, свършен досега. Голяма част от направените реформи се точат от години и са били част от предишните програми, припомни още той.

Диселблум оцени като "сериозно предложение" изпратения от Атина план за пенсионната реформа, но основният въпрос е свързан с гарантирането на финансовата стабилност на новата система. "Все още се предвиждат пари от бюджета. В момента изплащането на пенсиите в страната много силно зависи от бюджета", посочи още той.

Пред Атина стоят още няколко предизвикателства - освен пенсионната реформа, това е и създаването на нов приватизационен фонд и някои фискални проблеми, каза още председателят на Еврогрупата. След изпълнението им ще може да се пристъпи към преразглеждане на дълга на Гърция.

"Процесът ще отнеме по-скоро месеци, отколкото седмици", повтори Диселблум тезата си относно преговорите по дълговете на Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Дори при ежедневни болезнени щети гърците не зачитат лошото влияние на сгрешената европейска парична система, която ги обрича на стопанска криза.Ако не се допускаше тази европейска грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още