IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хил: Банковият съюз не трябва да ограничава растежа

Според еврокомисаря банките са по-издържливи след въведените нови регулации

21:04 | 21.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Прехваленият банков съюз на Европа може все още да е на етап планиране, но комисарят по финансовите регулации в Европейския съюз заяви за CNBC, че банките в региона са много по-издържливи в момента, отколкото преди, благодарение на новите правила във финансовия сектор.

„Банките са по-добре капитализирани, по-издържливи са. От началото на януари насам се случва така, че ако в бъдеще някоя банка фалира, данъкоплатците няма да се тези, които ще я спасяват“, заяви Джонатан Хил за CNBC по време на Световния икономически форум в Давос в четвъртък.

Банковата система на Европа бе сериозно ударена от глобалната финансова криза, като в резултат на това няколко кредитора от Кипър, Ирландия и Испания или получиха спасителни заеми, или бяха ликвидирани. В резултат на това данъкоплатците и (в случая с Кипър) някои вложители поеха тежестта на спасителните заеми.

За да не позволи на бъдещи финансови шокове да проникнат в целия регион, еврозоната създава по-интегриран и регулиран банков съюз. Целта е да постигне това, което Европейската комисия се надява да бъде „по-безопасен и солиден финансов сектор за единния пазар“.

Инициативите в рамките на съюза за банковия сектор включват създаването на единен механизъм за надзор, наблюдаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), единен механизъм за оздравяване – и особено важно, единен фонд за спасяване на банките.

Казано по-просто - след като ЕЦБ бъде информирана, че дадена банка е в опасност, единният борд за оздравяване „ще бъде отговорен за взимането на повечето решения относно най-добрия начин за действие и ще подготви оздравяване на засегнатата банка. Фондът ще бъде финансиран от всички банки в страните членки на банковия съюз“, казва комисията в сайта си.

Хил е отговорен за гарантирането, че финансовите пазари са добре регулирани и наблюдавани и има роля в реализирането на банковия съюз.

Според него стрес тестовете, направени от ЕЦБ върху банките в региона, са „показали, че банковият сектор в Европа е много по-издръжлив“. Ако някои въведени регулации обаче – например по капиталовите изисквания, не се „движат в правилната посока“, банките трябва да уведомят комисията, допълни Хил.

„Опитваме се да проучим ефектите на регулациите, които прокарахме през последните 6-7 години след кризата, за да сме сигурни, че работят. Трябва да направим системата сигурна, но искаме да го направим по начин, който не ограничава растежа“, допълва еврокомисарят.

Хил е отговорен и за установяването на Съюза на капиталовите пазари до 2019 г. за всички 28 страни членки на ЕС. Той цели мобилизирането на капитал в региона за останалата част от икономиката, особено малките и средните бизнеси и инфраструктурни проекти, които ще създадат работни места.

Хил не е притеснен, че сегашната волатилност на пазарите ще се отрази върху напредъка на Съюза на капиталовите пазари, заявявайки, че това е проект в дългосрочен план.

„Това, което се опитвам да направя със Съюза на капиталовите пазари, както и с банковия съюз, е да предприема мерки в дългосрочен план, да изградя инфраструктурата, която ще подпомогне инвестициите и растежа през следващите години. Не съм казал обаче, че ще завършим Съюза на капиталовите пазари до 2017 г., тъй като не мисля, че това е реалистично, има цял набор от въпроси свързани с него, които трябва да бъдат решени“, допълва Хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Банките са по-добре капитализирани, по-издържливи са. От началото на януари насам се случва така, че ако в бъдеще някоя банка фалира, данъкоплатците няма да се тези, които ще я спасяват, заяви Джонатан Хил за CNBCА кой гарантира влоговете до 100 000 евро - държавата т.е. данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още