fallback

ЕК иска да прегледа договорите на "Газпром" с европейски държави

Искането е част от процедурата, която Брюксел води срещу компанията за злоупотреба с господстващо положение

11:51 | 03.02.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия ще поиска да разгледа договорите, които "Газпром" е сключила с държави от ЕС, съобщи германското издание Frankfurter Algemeine Zeitung, като се позовава на свои източници.

Това действие е част от процедурата, която Брюксел води срещу руския газов гигант за злоупотреба с господстващо положение в осем държави от Централна и Източна Европа, сред които и България.  Проверката започна през април 2015 година.

Процедурата все още продължава. От "Газпром" вече коментираха, че обвиненията на ЕК са несъстоятелни и визираните търговски договори са сключени по силата на междуправителствени споразумения.

Междувременно, докато тече процедурата, ЕК започна да обмисля редица мерки за ограничаване на позициите на "Газпром" на пазара в Европа. Една от последните идеи е работни групи да преглеждат споразуменията за доставка на газ от Русия със страните от ЕС.

Друг вариант е да бъдат изготвяни типови договори, които държавите от общността да сключват с "Газпром" или дори преговорите да бъдат водени на ниво ЕС. Това може да стане с реализацията на идеята за Енергиен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още